Вести

Одржана симулација рада америчког Сената

Симулација рада америчког Сената, у оквиру пројекта Београдски модел америчког Сената, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, у суботу и недељу, 28. и 29. октобра 2023. године.

Тема овогодишње симулације била је кризна седница. Сенатори су били подељени у четири поткомитета: Комитет за спољне односе, Комитет за буџет, Комитет за оружане снаге и Комитет за трговину, науку и транспорт. Сваки од учесника представљао је по једну савезну државу и једну од две партије.

Првог дана симулације сенаторима се обратио и шеф Одељења за медије, културу и образовање Амбасаде САД у Србији, Филип Бикман. Господин Бикман истакао је важност организовања оваквих и сличних симулација за младе. Након отварања, уз помоћ студенткиње Марије Кузмановић из телевизијске продукције ФПНТВ, студенти су преко видео поруке сазнали тему симулације и отпочели свој рад у комитетима. Имали су прилику да непосредно учествују у симулацији законодавног процеса кроз истраживање тема, дискусију и формулисање предлога закона, све време под притиском партијских вођа.

Други дан симулације започет је последњим припремама у комитетима. Пленарном седницом председавао је члан организационог тима пројекта Александар Стевановић. Пред сенаторима се нашло осам предлога написаних у комитетима које су аутори представили у својим кратким говорима. Након овога, уследиле су напете дебате, а партијска линија поделе била је веома очигледна. Сенатори су давали коментаре, постављали питања и предлагали амандмане. Чак шест предлога је изгласано у пленуму.

Цео догађај завршен је церемонијом доделе сертификата и награда које су учесницима и члановима тима уручиле организаторке студенткиње Ана Милојевић и Леонтина Гачић. Дебатне способности, валидност аргумената и доследност додељеној улози утицали су на избор. Признањем су награђени: Јана Лазаревић, Кристина Јевремовић, Милица Узуновић, Вукан Вуковић и Никола Милићевић.

Посебне награде добили су Никола Јовановић, као најбољи члан Демократске странке, и Вељко Алексић, као најбољи члан Републиканске странке.

Симулација су организовали студенти Факултета политичких наука у сарадњи са Центром за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Америчког савета за међународно образовање.

 

Related Posts