Вести

Одржана панел дискусија ,,Србија и свет уочи COP 27”

Панел дискусија на тему ,,Србија и свет уочи COP 27”, посвећенa актуелној ситуацији у области борбе против климатских промена у Србији и свету, очекивањима од предстојећег COP 27 у Шарм ел Шеику, као и судбини Париског споразума из 2015. године, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Учесници панел дискусије били су проф. др Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета Универзитета у Београду, независни стручњак и консултант за климатске промене Данијела Божанић и менаџер за одрживи развој компаније Nestlé Иванка Стојнић.

Проф. др Владимир Ђурђевић осврнуо се на Париски споразум и објаснио да је један од циљева овог споразума заустављање раста емисије штетних гасова. Он је рекао да преговарања о стратегијама за борбу против климатских промена и представљање нових доприноса имају велику важност на националном и глобалном нивоу. ,,Приликом преговарања о Париском споразуму, неразвијене државе су се избориле за своје захтеве удруживањем. Данас, државе које иначе улажу у борбу против климатских промена имају друге приоритете за улагање средстава због рата у Украјини”, предочио је проф. др Владимир Ђурђевић.

Данијела Божанић истакла је да прича о утицају климатских промена на пољопривреду јако дуго траје. Она је нагласила да су се пољопривредници добро адаптирали на појаву суша у Србији увођењем нових начина пословања. ,,Јако је занимљиво да ми у Србији немамо тачно законом дефинисано значење суше, па зато немамо ни заједничку методологију за све локалне самоуправе које би примениле ту методологију на пољопривредне произвођаче. Такође, заборавља се индиректан утицај климатских промена јер, поред пораста температуре, пољопривредници стварају културе које захтевају доста воде, а због климатских промена опада ниво подземних вода”, објаснила је Данијела Божанић.

Иванка Стојнић говорила је о начину рада компаније Nestlé и напоменула да утицај климатских промена не погађа само мала предузећа и пољопривреднике, већ и велике компаније. Према њеним речима, један од начина како компанија Nestlé смањује емисију штетних гасова јесте прелазак са вештачких на природна ђубрива. ,,Све додатне таксе које се тичу регионалне пољопривреде су финансиране од стране компаније Nestlé. То значи да уколико пољопривредник користи вештачко ђубриво које је јефтиније од природног, наша компанија ће платити разлику у цени”, нагласила је Иванка Стојнић.

Да подсетимо, COP 27 је конференција Уједињених нација о климатским променама која ће се одржати од 6. до 18. новембра 2022. године у Шарм Ел Шеику у Египту.

Модератор панела био је оснивач и члан Управног одбора Центра за међународну јавну политику Радомир Јовановић.

Панел дисксуију организовао је Центар за међународну јавну политику.

 

Related Posts