Вести

Делегација Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду у посети Кливленду и Универзитету Охајо Стејт у Коламбусу

Делегација Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду на челу са деканом Факултета и оснивачем и руководиоцем Центра, проф. др Драганом Р. Симићем, посетила је у оквиру пројекта ,,Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) Кливленд и по други пут, Коламбус, Охајо, Сједињене Америчке Државе и Универзитет Охајо Стејт (Ohio State University), од 1. до 10. новембра 2022. године.

Домаћин нашој делегацији била је директорка Центра за словенске, источно-европске и евроазијске студије Универзитета Охајо Стејт, професорка Анђела Бринтлингер (Angela Brintlinger) , чија институција је и носилац пројекта са америчке стране.

Toком прва три дана, чланови делегације у којој су поред декана Симића били и доц. др Милан Крстић, доц. др Марко Дашић, доц. др Никола Јовић, сарадник мр Драган Живојиновић и два студента мастер студија САД (генерација 2021/2022), Никола Милинковић и Павле Јаношевић, имала је прилику да посети Кливленд, град на северу америчке савезне државе Охајо и на обали језера Ири. Првог дана боравка, делегација је посетила „Српску културну башту“ (Serbian Cultural Garden) и заједно са једним од најзначајнијих представника наше дијаспоре у Охају и Сједињеним Америчким Државама уопште, господином Алексом Мачаским (Alex Machaskee) обишла овај простор и скулптуре неких од најважнијих представника нашег народа које се у њему налазе. Другог дана боравка у Кливленду, делегација је имала прилику да посети Изборну комисију округа Кајахога (Cuyahoga County Board of Elections), коме иначе припада град Кливленд, и уз помоћ још једне важне представнице наших људи у САД, градоначелницом града Јужни Еуклид (South Euclid), госпођом Џорџин Вело (Georgine Welo), могла је да се упозна са кључним одликама америчког изборног процеса на „изборима на пола мандата“ (Midterm Elections), који су одржани за време боравка наше делегације у Охају. Током посете Кливленду, а у оквиру упознавања са културним аспектима живота у овом историјски важном америчком граду, делегација је присуствовала мечу НБА лиге између домаћих „Кливленд Кавалирса“ и гостујућих „Бостон Селтикса“, а такође је посетила и “The Rock and Roll Hall of Fame“.

Други део посете, делегација је провела у Коламбусу, главном граду Охаја и седишту Универзитета Охајо Стејт. Првог дана боравка у Коламбусу, чланови делегације, доцент др Никола Јовић и доцент др Милан Крстић, заједно са професорком Олгом Каменчук (Olga Kamenchuk) са Универзитета Нортвестерн (Northwestern University) одржали су презентацију резултата истраживања јавног мњења у више замаља, а које је реализовао наш Факултет у сарадњи са Универзитетом Охајо Стејт и Универзитетом Нортвестерн. Представљање је одржано у партнерству са Чикашким Саветом за глобалне послове (The Chicago Council on Global Affairs), који је представљао професор Брајан Хенсон (Brian Hanson), директор истраживања у овој угледној установи. Истог дана,  преко платформе Zооm, чланови делегације имали су прилику да разгoварају са директорком канцеларије Изборне комисије округа Вејн у Охају (Wayne County Board of Elections), Џули Летерс Стал (Julie Leathers Stahl), где је посебно било занимљиво упознати се са начином на који гласа амишка заједница која живи, између осталог, и у овом делу САД. Током викенда, чланови делегације су присуствовали конференцији о положају источног хришћанства која се одржавала на Универзитету Охајо Стејт и имали прилику да присуствују литургији у цркви Светог Стефана Дечанског, која је главни верски објекат српске заједнице у овом делу Охаја.

Понедељак, 7. новембар био је  резервисан за промоцију књиге „Светски поредак: Политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта“, нашег декана, проф. др Драгана Р. Симића, a којa је одржана у Мершон центру за међународне безбедносне студије (The Mershon Center for International Security Studies) Универзитета Охајо Стејт. На самом почетку, у име организатора, бројним присутним професорима и студентима Универзитета Охајо Стејт обратила се директорка Мершон центра професорка Дороти Нојс (Dorothy Noyes). Она је истакла важност оваквих књига у контексту перспектива научника који долазе из других држава, а на којих су политике америчких председника утицалe и остављале последице. Поред нашег деканa, о значају ове књиге и њеном доприносу различитим дисциплинама у оквиру науке о међународним односима на прoмоцији су говорили и угледни професори Универзитета Охајо Стејт, Џенифер Мицен (Jennifer Mitzen) и Ричард К. Херман (Richard K. Herrmann). После уводних обраћања, аутор књиге је одговарао на многобројна питања присутне публике.

Истог дана, после промоције књиге, професорка Бринтлингер и професор Симић имали састанак су са професором Рајаном Кингом (Ryan King), деканом Друштвених и бихејвиоралних наука (Dean for Social and Behavioral Sciences), коме центар којим руководи професорка Бринтлингер и припада. У врло срдачном и отвореном разговору декан Кинг изразио је своје одушевљење сарадњом између наше две институције и обећао пуну подршку наставку сарадње, а посебно у регрутовању студената који би заједно са студентима са Универзитета Клемсон (Clemson University Study Abroad – Spring Semester in Belgrade) долазили код нас на један семестар, као и за програм, који је истог дана договаран са професорком Теодором Драгостиновом (Theodora Dragostinova), о боравку студената Охајо Стејт Универзитета у 4 балканска града: Београду, Софији, Охриду/Скопљу и Солуну од пролећа 2024. године. Истовремено, остатак наше делегације је заједно са професорком Драгостиновом учествовао на панелу “What is the Global Periphery”, који се одржавао у Мершон центру, а студенти су после тога присуствовали предавању професорке Лорејн Волас (Loraine Wallace) са Медицинског факултета Универзитета Охајо Стејт посвећеног јавном здрављу.

Изборни дан, 8. новембар, делегација је поред интензивног праћења избора у самом Коламбусу и држави Охајо, посветила и посети Библиотеци за истраживање Хиландара (The Hilandar Research Library), а у којој се чува важно српско средњовековно наслеђе, као и мноштво ретких рукописа, књига, докумената и микрофилмова везаних за српску историју свеукупно, а посебно за историју српско-америчких односа. Госпођи Паши Џонсон (Mary-Allen (Pasha) Johnson) уручене су и најновије књиге као поклон нашег Факултета овој важној библиотеци која баштини наслеђе наше земље у далеком свету. Истог дана, у професорском клубу Универзитета, професор Ричард Херман организовао је радни ручак за чланове наше делегације са угледним професорима и сарадницима Департмана за политичке науке Универзитета Охајо Стејт. Поред професора Хермана, разговору су са америчке стране присуствовали и Рандал Швелер (Randall Schweller), један од најзначајнијих  теоретичара реалистичке школе међународних односа данас, као и Ендрју Гоодхарт (Andrew Goodheart), сарадник на одељењу и докторант Универзитета Охајо Стејт. Осим о изборима, на ручку се разговарало и о стању политичких наука данас, као и кључним изазовима са којима се свет данас суочава. После ручка студенти су присуствовали часу босанског- хрватског- српског језика (BCS) који држи предавач Мет Бојд (Matthew Boyd) а  где су имали прилику да међу полазницима курса, сретну и упознају унука покојног сенатора САД, гувернера Охаја и градоначелника Кливленда, Џорџа Војновића (George Voinovich), који је за време свог живота био један од најважнијих представника наше заједнице у Сједињеним Америчким Државама.

Последњег дана посете, чланови делегације су присуствовали одбрани завршног рада студената Охајо Стејт Универзитета на тему разграничења у Епиру 1913. године. После овог догађаја, чланови делегације на челу са професорком Бринтлингер и деканом Симићем, упутили су се ка команди Националне гарде Охаја (Ohio National Guard HQ), где их је дочекао њен командант, генерал Џон Харис (John C. Harris, Jr). У отвореном и пријатељском разговору генерал Харис је упознао чланове наше делегације са најважнијим резултатима партнерства Војске Србије са Националном гардом Охаја које траје од 2006. године, а декан Симић нашег домаћина са кључним резултатима пројекта „Српска образовна алијанса“ и важности сарадње са Универзитеом Охајо Стејт и државом Охајо уопште, за наш Факултет и Универзитет у Београду. Договорена је и узвратна посета генерела Хариса нашем Факултету током 2023. године. Овом састанку присуствовала је и госпођа Симона Вацлавикова (Simona Vaclavikova) из Националне гарде Охаја, која је дала важан допринос покретању пројекта између два универзитета. После тога, делегација је на Унивезитету Охајо Стејт присуствовала панелу посвећеном изборима одржаним претходног дана. Поред професорке Бринтлингер и чланова наше делагације, на панелу су са америчке стране учествовали професор Ричард Херман, професорка Дороти Нојс, професор Ричард Гантер (Richard Gunther), један од доајена проучавања изборне тематике на Универзитету Охајо Стејт, као и троје млађих колега који се на Охајо Стејту баве изборима: Шарлејн Стејнфилд (Charlene Stainfield), Владимир Коган (Vladimir Kogan) и Том Вуд (Thomas J. Wood). На панелу су дотакнуте све важне теме и прокоментарисани до тада познати реазултати „избора на пола мандата“. Постизборни дан завршен је свечаном вечером коју је у својој кући приредио професор Ричард Херман, а којој су поред чланова наше делагације присуствовали и професорка Анђела Бринтлингер, професорка Џенифер Мицен, професорка Јана Хашамова (Yana Hashamova) и професорка Дороти Нојс. Овогодишња посета Универзитету Охајо Стејт завршена је састанком са професорком Бринтлингер уз осврт на оно што је до сада урађено, као и на оно што се од пројектних активности планира у наредном временском периоду.

Да би ова посета успела, поред професорке Бринтлингер велики допринос су дали и професор емеритус Универзитета Охајо Стејт, Ричард К. Херман,  асистент на програму „Српска образовна алијанса“ Ештон Кимблер (Ashton Kimbler) и помоћница директора Канцеларије за међународну сарадњу Центра за словенске, источно-европске и евроазијске студије Универзитета Охајо Стејт, Ема Прат (Emma Pratt). Такође, са стране финансијера пројекта, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, велику помоћ у организацији посете пружила је Вукица Станковић, специјалиста  за јавно ангажовање (Public Engagement specialist) у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Пројекат „Српска образовна Алијанса“ (Serbian Educational Alliance) је део заједничких активности у оквиру Меморандума o разумевању потписаног између Факултета политичких наука Универзитета у Београду (Центра за студије Сједињених Америчких Држава), Универзитета у Београду и Охајо Стејт Универзитета (The Ohio State University) из Коламбуса, америчке савезне државе Охајо (Сједињене Америчке Државе) у новембру 2020. године. Пројекат је намењен одржавању заједничке виртуелне наставе и заједничких онлајн предавања, студијском боравку наставника и сарадника Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету, студијском боравку наставника и сарадника Охајо Стејт Универзитета на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, боравку студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету, заједничком истраживању унутрашње и спољне политике Републике Србије и Сједињених Америчких Држава и сарадњи и заједничким онлајн предавањима са Мершон центром за међународне безбедносне студије (The Mershon Center for International Security Studies) Охајо Стејт Универзитета.

Пројекат „Српска образовна алијанса”, који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду је финансиран од стране Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts