Вести

Представљен извештај ,,Где год да идемо, чине нам зло: Насиље над децом избеглицама и мигрантима која путују у Европу балканском рутом” у Берлину

Делегацијe Факултета политичких наука Универзитета у Београду и организације Save the Children боравила је од 7. до 10. новембра 2022. године у тродневној посети Берлину, на позив немачке канцеларије Save the Children. Посета је организована поводом објављивања извештаја ,,Где год да идемо, чине нам зло”: Насиље над децом избеглицама и мигрантима која путују у Европу балканском рутом. Циљ посете био је представљање извештаја релевантним актерима у Немачкој.

Делегацију су чинили проф. др Невенка Жегарац у име Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Богдан Красић и Татјана Ристић у име Save the Children.

Посета је отпочела упознавањем са радом института GPPi (Global Public Policy Institute). У разговору са др Јулијаном Леманом (dr Julian Lehmann), чланови делегације имали су прилику да се упознају са новим истраживањима института на Балкану, посебно у вези примене Глобалног компакта за избеглице у Србији.

Разговори у Бундестагу били су фокусирани на посланике владајуће коалиције. Чланови делегације представили су на засебним састанцима извештај о насиљу према деци посланицима Социјалдемократске партија Немачке, Хакану Демиру (Hakan Demir) и Анки Хенинг (Anke Hennig). Делегацију је угостила и парламентарна група Савез 90/Зелени предвођена послаником Јулијаном Палкеом (Julian Pahlke). Делегација је осим налаза извештаја говорила и о значају развојних програма на Балкану и постојању могућности за безбедне и законите миграције, посебно у случајевима спајања породице. Током састанка са Странком слободних демократа делегација се упознала са изазовима Немачке у погледу прихвата великог броја избеглица из Украјине.

Делегација је имала састанке са стручним телима Владе Немачке, попут канцеларије савезног Комесара за миграције и инклузију. Налази извештаја представљени су и широј јавности током онлајн конференције.

Посету Берлину делегација је завршила разговором у Министарству унутрашњих послова Немачке. Делегацију је угостила др Улрике Хорнунг (dr Ulrike Hornung), руководилац у Сектору за миграције, избеглице и европску хармонизацију, заједно са другим представницима Министарства.

Успеху посете допринели су домаћини др Мајке Рибау (dr Meike Riebau), која руководи заговарачким активностима Save the Children у Немачкој и Марвин Мекнил (Marvin McNeil), члан заговарачког тима задужен за област миграција. Значајну помоћ и подршку пружила је и практикант Мона Марија Штајн (Mona Maria Stein).

У наредном периоду планиран је наставак рада на представљању налаза овог важног извештаја. Универзитет у Сарајеву организоваће представљање у Босни и Херцеговини 29. новембра 2022.

Извештај можете прочитати овде: https://resourcecentre.savethechildren.net/document/wherever-we-go-someone-does-us-harm-violence-against-refugee-and-migrant-children-arriving-in-europe-through-the-balkans/


Related Posts