Вести

Позив на промоцију књиге ,,Нова општа историја Мексика”

Поштоване колегинице и колеге,

Промоција прве историје Мексика на српском језику ,,Нова општа историја Мексика”, објављене у издању новосадске издавачке куће Академска књига, биће одржана у уторак, 29. новембра у 13 часова у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг 1).

На почетку промоције ће се обратити ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, амбасадор Мексика господин Карлос Исауро Феликс Корона и главна уредница и директорка Академске књиге Бора Бабић, док ће о књизи говорити преводиоци и уредници издања доц. др Бојана Ковачевић Петровић и проф. др Далибор Солдатић и руководилац Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Зоран Крстић.

Нову општу историју Мексика је са шпанског језика превео тим преводилаца: Бојана Ковачевић Петровић, Далибор Солдатић, Љубица Трошић, Анђела Гашић, Илија Стевановски, Анђела Делић, Тијана Чупић и Тамара Николић.

То издање нуди свеобухватан преглед повести те латиноамеричке земље од њених најстаријих становника до данас. Двадесет четири стручњака тумачи историју Мексика у 16 поглавља, водећи читаоца кроз класично и посткласично доба, године освајања, експанзије и аутономије, период Нове Шпаније, процес стицања независности, нови поредак успостављен у XIX веку, епоху владавине Порфирија Дијаса, Мексичку револуцију, стварање нове државе, модернизацију Мексика и пут од ауторитарног режима ка демократији у XXI веку.

Прва историја Мексика икада објављена на српском језику писана је ученим, а пријемчивим стилом и представља драгоцено штиво како за стручњаке из историје и сродних области, тако и за сваког заинтересованог читаоца који ће у њој пронаћи обиље података из повести једне од најзанимљивијих земаља на планети.

Улаз је слободан.

Related Posts