Вести

Четврти дан IV Школе америчких студија

Четвртог дана IV Школе америчких студија предавања су одржали управница Центра за америчке студије проф. др Радина Вучетић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић.

Проф. др Радина Вучетић говорила је на тему „Америчка технолошка (пре)моћ“, где је истакла важност сталног улагања у знање од стране САД. Она је указала на постојање вечите трке у оквиру свемирске технологије између Русије и Америке. „Висина итекако има моћ. Облакодери су симбол успеха Сједињених Америчких Држава, попут Емпајр Стејт Билдинга (Empire State Building)“, каже проф. др Вучетић.

Проф. др Драган Р. Симић говорио је на тему „Наслеђе Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта и савремени међународни поредак“. Он је приказао Рузвелта кроз метафору сенке и слојева која се односи на уметничко дело „Исусово крштење“, Андреа дел Верокиа и Леонарда да Винчија. „Значај бивших америчких председника, Вилсона и Рузвелта, јесте огроман. Вилсон је веровао у основне либералне демократске вредности“, подвукао је проф. др Симић.

Related Posts