Вести

Одржана трибина „Митови југословенске економије“

Tрибина на тему „Митови југословенске економије“, на којој су говорили професор економије на Универзитету Мери Сједињених Америчких Држава проф. др Славиша Тасић, програмски директор Економске истраживачке јединице у Либеку Михаило Гајић и заменик главног и одговорног уредника недељника „Нови магазин“ Мијат Лакићевић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Славиша Тасић говорио је о искривљеној слици животног стандарда у бившој Југославији. Он је подвукао како данас просечна породица у Србији живи много боље него што је живела у бившој држави. ,,Једно је када кажете да ће држава управљати својином, то јесте лоше, али има неког смисла. Међутим, када је својина друштвена, она суштински нема власнике, а то значи да је ничија“, закључио је проф. др Тасић.

Михаило Гајић објаснио је разлике између централно-планског и тржишно-економског система, као и природу југословенског случаја. Он је сместио Југославију између ова два типа, јер су у Југославији ипак могла да се оснивају приватна предузећа и постојало је тржиште радне снаге. ,,Када се говори о митовима о Југославији важно је истаћи на коју Југославију се мисли. Људи из Србије, Хрватске или Словеније имају различите перцепције о томе како се живело у некадашњој заједничкој држави“, истакао је Гајић.

Заменик главног и одговорног уредника недељника „Нови магазин“ Мијат Лакићевић подсетио је како је живот у Југославији био спокојан и одавао утисак стабилности и сигурности. Он се осврнуо и на тамније стране тог периода које су се огледале пре свега у недостацима политичке слободе. ,,У техничко-технолошком смислу југословенска предузећа успевала су да задовоље стандарде квалитета са Запада. Оно што је недостајало југословенској привреди јесте економска ефискасност која се огледала у великој запослености у предузећима“, рекао је Лакићевић.

Модераторка трибине била је локална координаторка у организацији Студенти за слободу Александра Јелесијевић.

Трибину је организовала непрофитна организација Студенти за слободу.


Related Posts