Вести

Церемонија обележавања 55 година Факултета политичких наука

Свечана церемонија поводом обележавања 55 година од оснивања Факултета политичких наука одржана је на Факултету политичких наука Унверзитета у Београду.

Уваженим гостима обратили су се декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду проф. др Ратко Ристић, шефица Одељења за међународне студије проф. др Маја Ковачевић, шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Јасна Хрнчић, шеф Одељења за новинарство и комуникологију проф. др Славиша Орловић, шеф Политиколошког одељења проф. др Зоран Крстић и студенткиња продеканка Андријана Миливојевић са Факултета политичких наука.

Присутне је поздравио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и подсетио на утемељиваче политичких наука у Србији који су били свесни потребе да се ова краљевска наука проучава и на нашим просторима. Он је објаснио да тренутак у ком је основана ова установа није случајан него је плод друштвене и духовне кризе времена. „Факултет политичких наука, од свог оснивања, негује снажну политичку мисао, толеранцију и отвореност ка другом и другачијем, и у томе је веома препознатљив. Сигуран сам да ће оданост и приврженост нашој институцији укротити најјаче ветрове и изазове у деценији испред нас“, истакао је проф. др Симић.

Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, проф. др Ратко Ристић, указао је на чињеницу да је Факултет политичких наука важан сегмент најстаријег и највећег Универзитета у Србији. Он је додао да овај факултет представља прву научно-образовну установу у Југославији која је изучавала политичке науке. „За ових 55 година постојања и рада на факултету је дипломирало, магистрирало и докторирало много маркантних персона нашег јавног живота. У домену међународне сарадње, Универзитет у овој институцији има изузетног партнера и сарадника, а надам се да ћемо, у времену које долази, значајно унапредити сарадњу“, подвукао је проф. др Ристић.

У име Одељења за међународне студије обратила се проф. др Маја Ковачевић која је појаснила да су ове студије, у сарадњи са колегама са политикологије, новинарства и комуникологије и социјалне политике и социјалног рада, развијане тако да данас представљају модерне и интердисциплинарне студије. Она је навела да су упркос изазовним временима успели да пруже широку лепезу квалитетних мастер програма. „Највише нас радује када се уверимо у темељно образовање које су наши студенти усвојили, јер у животу много тога може да се стекне и изгуби, али знање нико не може да вам одузме. Идући у корак са временом, треба да наставимо да подржавамо наше младе колегинице и колеге који ће учинити све да међународне студије и даље буду мера квалитета високог образовања“, рекла је проф. др Ковачевић.

Проф. др Јасна Хрнчић. у име Одељења за социјалну политику и социјални рад, указала је на то да је образовање врло одговоран посао нарочито у областима медија, политике и социјалног рада који се изучавају на овом факултету. Она је подсетила на осниваче овог одељења и додала да је ово једини факултет на коме постоје докторске студије из домена социјалне политике и социјалног рада. „Оно чиме се ми бавимо је врло важна и племенита посвећеност у реализацији људских права, остваривању социјалне правде не само за оне који могу сами без подршке, него и за оне обесправљене и угрожене. Специфичност нашег одељења је повезивање теорије и праксе, али и савладавање практичних вештина“, закључила је проф. др Хрнчић.

Шеф Одељења за новинарство и комуникологију, проф. др Славиша Орловић, осврнуо се на утемељиваче и осниваче ове катедре – Сергеја Лукача, Тому Ђорђевића, Неду Тодоровић, Мирољуба Радојковића и Радета Вељановског. Он је додао да имамо много разлога да будемо поносни на то ко су били наши професори, узори и ауторитети. „Новинарски и научни позив имају посвећеност истом циљу, а то је посвећеност истини и трагању за истином. Оба позива су позиви сумње, постављање правих истраживачких питања, а на нама је да имамо императив и да обећамо да ћемо остати доследни да служимо јавном интересу и уверењу да је истина јавно добро“, предочио је проф. др Орловић.

У име Политиколошког одељења обратио се проф. др Зоран Крстић који је навео које су то вредности због којих је поносан што је део колектива Факултета политичких наука. Он је напоменуо да су три кључне одлике ове академске институције: интегритет наставника и студената, константно улагање у научно-истраживачки подмладак и то да је овај факултет био и остао храм слободе говора и оаза демократије. „Факултет је имао способност да однегује и сачува професионални академски и интелектуални интегритет сарадника и професора. Сведочимо о значају и оправданости академске институционализације политиколошког образовања“, закључио је проф. др Крстић.

Студенткиња продеканка Андријана Миливојевић истакла је колики значај Факултет политичких наука има у обликовању политичке мисли и образовању генерација које представљају будућност. Она је објаснила да факултет није само место где се учи, већ је место где се развија критичко размишљање и где се рађају лидери. „Пут наших студената од клупа факултета до високих позиција сведочи о снази и квалитету образовања које пружамо, али и посвећености тих младих људи у изградњи заједнице засноване на знању, етици и друштвеној одговорности. Сви наши студенти носе са собом дух Факултета политичких наука, дух критичког промишљања, отвореност за различите перспективе и спремност за рад у динамичном окружењу“, рекла је студенткиња продеканка Миливојевић.

На свечаној церемонији додељене су и повеље ,,Студент генерације“ најбољим студентима генерација које су прву годину основних академских студија уписали школске 2019/20. године.

Студенткиња генерације 2019/20. године за смер Основне академске међународне студије је студенткиња Лена Богдановић, за смер Основних академских студија политикологије је студент Горан Новаковић, за смер Основних студија социјалне политике и социјалног рада студенткиња Данијела Трајковић и за смер Основних академских студија новинарства студенткиња Ива Манојловић.

Свечаност поводом јубилеја постојања нашег Факултета увеличали су и изузетни наступи које су извели хор „Еквилибријум“ и дуо виолина Анђела и Јована Ковачевић.

Хор ,,Еквилибријум” извео је химну Републике Србије „Боже правде“, студентску химну “Gaudeamus Igitur“, II Мокрањчеву руковет, нумере “Here comes the Sun & All you need is love” енглеског рок и поп бенда Битлси и песму ,,Девојко мала” Дарка Краљевића.

Дуо виолина Анђела и Јована Ковачевић извео је нумере “Dmitri Shostakovich: Prelude from Five Pieces for two violins and piano & Carlos Gardel: Por una Cabeza”.

Церемонију је увеличао наставни колектив, запослени, професори и запослени у пензији, алумнисти и пријатељи Факултета политичких наука.

Водитељка свечане церемоније била је мастер новинарка Маша Ђорђевић.

Након свечане церемоније уследио је коктел у холу Факултета.

  

 

Related Posts