Вести

Одржана трибина ,,Од волонтера до професионалца“

Трибина на тему ,,Од волонтера до професионалца“, на којој су говорили чланови Међународне мреже помоћи (International Aid Network – IAN), пројектна менаџерка Сања Ђурица, координатор волонтера Александар Тасић и социјална радница Софија Недељковић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Сања Ђурица нагласила је да волонтирањем појединац много више добија него што пружа. Она је истакла да постоји много могућности за волонтирање, као и да често волонтирање лако прерасте у запослење. „Примарни циљ наше организације јесте поновна хуманизација и укључивање у друштво маргинализованих људи. Ми заговарамо хуман и свеобухватан однос према корисницима, али такође пазимо на то да не занемарујемо волонтере и њихов развој“, рекла је Сања Ђурица.

Александар Тасић објаснио је значај менторства и подршке коју они пружају у испуњивању свих волонтерских обавеза. Он се осврнуо на своје прво волонтерско искуство и нагласио да је то била одлична прилика да тестира себе, види шта му прија и спреми се за будући посао. „Сваки волонтер је у обавези да се прихвати одређених задужења и испуњава их редовно и одговорно. Поред тога битно је да се нађе баланс и мера како факултет и друштвени живот не би трпели“, додао је Александар Тасић.

Софија Недељковић изјавила је како су три најбитније активности њихових волонтера помоћ клијентима, допринос организацији и лични развој сваког појединца. Она је подвукла како је важно да сви разумеју улогу социјалних радника ко подршке, а не спаситеља. „Волонтирање нам помаже да на добар начин повежемо теорију и праксу. Највећа улога волонтера у IAN-у јесте заступање особе и помагање да оствари своја права“, закључила је Софија Недељковић.

Модераторка трибине била је председница студентске организације Унија студената социјалног рада Јована Крстић.

Трибину су реализовале невладина организација Међународна мрежа помоћи (IAN) и студентска организација Унија студената социјалног рада са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts