Вести

Одржана трибина „Револуција је женског рода“

Трибина на тему „Револуција је женског рода“, на којој су говориле Наташа Еленков из „Женске солидарности“, оснивачица и уредница “Brana’s Divine World“ активисткиња Бранислава Антовић Алексић и Љиљана Лончар из UN Women Србија, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Наташа Еленков говорила је на тему насиља над женама, али и његовом представљању у медијима. Она је нагласила да медији у Србији, пре свега, теже профиту док је кредибилитет стављен у други план. „Када се пише о насиљу, пише се као да је то нешто што се женама једноставно деси – самим тим се жена ставља у пасивну улогу док починилац остаје невидљив. Чињеница да смо ове године изгубили 24 жене доприноси неопходној популизацији мишљења да је женска безбедност испред осећања мушкарца“, објаснила је Еленков. Она је предочила да је најважније научити жене да се заузимају за себе и друге, уз неопходну подршку и комуникацију са жртвама насиља. Као решење навела је увођење обавезног феминистичког образовања.

Бранислава Антовић Алексић појаснила је улогу друштвених чинилаца у борби за женску солидарност. Она је за једног од бројних савезника феминистичких покрета навела интернет. „На интернету проговарамо, освешћујемо и оснажујемо – на њему сваки профил, ма колико мали био, може направити промену и пласирати садржај са, потенцијално, великим одјеком. Интернет је место где су жене лакше проговарале и иако није у потпуности безбедно место, тамо ћете наћи оне који ће вас подржати“, подвукла је Антовић Алексић. Она је изразила став да борба за женску солидарност није она коју жене треба саме да воде, већ уз помоћ ширих друштвених чинилаца. Бранислава Антовић Алексић је окарактерисала борбу као комплексну на подручју Балкана, али да ипак примећује напредак.

Љиљана Лончар истакла је значај родне равноправности за женски каријерни и професионални развој. Она је објаснила положај жена током школовања и његов однос са каснијим запослењем. „Постоји повећање броја жена у партијама и влади, али то нужно не умањује ситуацију њихове неравноправности. Има доказа да девојке током образовања постижу боље резултате, брже завршавају школу, али се касније запошљавају – тада  теже напредују и углавном нису на водећим позицијама“, рекла је Лончар. Она је нагласила значај колективног делања и стицања осећаја одговорности. Љиљана Лончар је закључила да промена долази искључиво од нас самих и наше способности да вокализујемо сопствено незадовољство.

Модераторка трибине била је студенткиња Ана Ковић из студентске организације Европски студентски форум.

Трибину је организовала студентска организација Европски студентски форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts