Вести

Одржано предавање ,,Улога високог представника у Босни и Херцеговини’’.

Заменик високог представника и шеф Политичког и фискалног департмана Канцеларије високог представника у Босни и Херцеговини, Тобиас Привители, одржао је предавање на тему ,,Улога високог представника у Босни и Херцеговини’’ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду у петак, 9 децембра 2022. године.

Тобиас Привители говорио је о историјским околностима Дејтонског мировног споразума и његовом утицају на данашњи политички систем у Босни и Херцеговини. Он је објаснио да државно уређење Босне и Херцеговине подразумева поделу на ентитете и кантоне и описао различите проблеме у сферама законодавства, економије, избора и образовања. ,,Босна и Херцеговина је веома комплексна држава и лако је блокирати разне одлуке на нивоу институција. Морамо да посматрамо Босну и Херцеговину као велику структуру дељења моћи”. Он се осврнуо на постојеће поделе у Босни и Херцеговини које су у вези са мултиетничким становништвом чија се структура осликава и на делу државних функција.

Гости на предавању били су шефица Одељења за демократско управљање Амбасаде Швајцарске у Србији Мелина Папагеоргиоу и политиколог Ивар Триполини.

Предавање је одржано у оквиру мастер академских студија ,,Мир, безбедност и развој’’.

Related Posts