Вести

Одржан VI Студентски привредни форум

Шести по реду семинар Студентски привредни форум, у организацији невладине организације Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ), одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Семинар су свечано отворили продекан за студије другог и трећег степена високог образовања Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић, председница Управног одбора Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ) Маша Врачар, државна секретарка у Министарству туризма и омладине Милена Поповић Ивановић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић.

Проф. др Дарко Надић истакао је да су знања која се стичу на Факултету политичких наука јако важна за оспособљавање за даљи друштвени развој. „Студентски привредни форум је значајна институција која за циљ има да студенте уведе у реални друштвени живот и да им отвори пут у други свет“, нагласио је проф. др Надић.

Председница Управног одбора ЦЕДЕМ-а Маша Врачар рекла је да је Форум један од најпрепознатљивијих пројеката ЦЕДЕМ-а и да у прилог томе говори чињеница да је ово шести пут да се семинар огранизује. „Циљ ЦЕДЕМ-а је да међу младима развија вештине и знања која ће им значити у будућим каријерама, као и да изнова нуди нешто што је атрактивно и корисно да би били у кораку са временом“, додала је Маша Врачар.

Државна секретарка у Министарству туризма и омладине Милена Поповић Ивановић објаснила је да у младим образованим људима види иницијативу проширења оваквог пројекта на нивоу целе државе. „Ствари мења свако од вас појединачно, а самим тим, мењате и ствари у нашој земљи, јер сте ви прва карика у ланцу која је најважнија“, сматра државна секретарка Милена Поповић Ивановић.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић казао је да постоји могућност да као образовани млади људи дођете у институције. „Немојте никада да пристанете на флоскулу да образовање није важно, јер је то неистина коју изговарају само необразовани“, навео је Иванишевић.

Заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић нагласио је да захваљујући сарадњи између Канцеларије за младе Града Београда и ЦЕДЕМ-а млади имају могућност праксе и подршке. „У данашње време, формално образовање је јако важно, али без неформалног образовања тешко ћете се данас снаћи у свету где је све као на траци“, објаснио је Марковић.

Тема првог панела била је „Женско предузетништво у Србији: шансе и могућности“, на којем су говориле директорка Привредне коморе Србије Бранислава Симанић, чланица Удружења пословних жена Србије Гордана Ђурђевић и председница клуба „Бизнис на штиклама“ Софија Бајић.

Директорка Привредне коморе Србије Бранислава Симанић указала је на значај финансијске подршке коју обезбеђује Привредна комора Србије младим предузетницима и предузетницама. Она је истакла да је Привредна комора покренула иницијативе како би се положај жена у предузетништву побољшао. „Нефинансијска подршка, као што су едукације, сајмови и секције, веома је важна како бисте били што компетентнији и ишли у корак са тржиштем. Кроз систем Привредне коморе Србије можете доста тога да покренете и остварите своје предузетничке идеје“, сматра Бранислава Симанић.

Чланица Удружења пословних жена Србије Гордана Ђурђевић објаснила је да статистички подаци јасно показују да постоји неједнака економска моћ мушкараца и жена. Она је рекла да још један изазов представља успостављање баланса приватног и пословног живота. „За женско предузетништво колико је важан приступ финансијама, толико је важно укључивање женских фирми у ланцу добављача компанија. Подршка је потребна не само у почетној фази, већ и током читавог пословања“, указала је Гордана Ђурђевић.

Председница клуба „Бизнис на штиклама“ Софија Бајић подсетила је да Удружење сваке године, у јуну, организује једну од највећих међународних стручних конференција у региону. Она је предочила да је нов Закон о социјалном предузетништву потекао из иницијативе клуба „Бизнис на штиклама“. „Треба да будете пре свега храбре и да начините тај први корак ка предузетништву уколико вам је то жеља. Бизнис на штиклама ће увек бити ту да оснажи жене да постану финансијски независне“, додала је Софија Бајић.

Модераторка панела била је Наталија Ристић из ЦЕДЕМ-а.

На тему „Event менаџмент и шта он носи са собом: како се постиже успех?“ говорио је директор у агенцији Nest Via Team Иван Агбаба, који је истакао да светски трендови у области догађаја долазе јако касно код нас. Он је рекао да је на тржишту веома важно да нешто урадимо први. „Немојте имати страх од представљања ваших идеја, колико год оне звучале неоствариве. Протокол догађаја састоји се пре свега од идеја, затим сценарија, продукције, извођења и извештаја“, подвукао је Иван Агбаба.

„Друштвене мреже и њихова моћ: из прве руке“ била је тема о којој је говорио дигитални инфлуенсер Марко Маријоковић. Он је рекао да факултет не мора нужно да нас дефинише, али да је од велике важности да у свом даљем каријерном развоју наставимо да показујемо жељу за учењем. „Креирање револуционарних кампања је оно у чему сам највише уживао. Упућеност у сферу интересовања, волонтирање и контакти, поред самог формалног образовања, од великог су значаја за развој будуће каријере“, саопштио је Маријоковић.

На тему „Зелена економија као шанса за развој Србије: где смо и колико можемо“ говорили су Небојша Вранеш из Центра за циркуларну економију Привредне коморе Србије, Иванка Стаменковић из еколошког социјалног предузећа EkoBag, Наталија Станковић и Бојана Павлић из организације Екос.

Небојша Вранеш осврнуо се на свој улазак у еко-предузетништво и истакао значај усмеравања фокуса на сопствене идеје, као и проверу истих и то на све могуће начине. Вранеш је оценио да се друштво суочава са бројним препрекама у погледу решавања проблема опасног отпада. „Пластика није крива, крив је човек. Пластична амбалажа је присутна свуда око нас, али човек је тај који мора да пронађе адекватно место за њу“, рекао је Небојша Вранеш.

Иванка Стаменковић говорила је о доласку на идеју оснивања бренда EkoBag. Према  њеним речима, бренд је створен са циљем подизања свести о рециклажи и пружања пословне прилике женама које нису у могућности да је пронађу. „Нема лаког живота, за успех се мора борити. Без обзира на тежину посла, ја из њега црпим задовољство и то је оно што ме чини срећном“, закључила је Иванка Стаменковић.

Наталија Станковић навела је да је своје друштвене мреже креирала са циљем подизања свести о екологији. Она је закључила да је највећа неочекивана препрека са којом се сусрела,  мањак информисања у домену екологије и животне средине, што је разлог за још већи фокус на јачање организације „Екос“. Бојана Павлић истакла је да грешке нису оно чега треба да се плашимо, оне су корисне, јер се из њих може доста научити и значајне за даљи процес стварања. Она је закључила да је излазак из зоне комфора од изузетне важности како за нас саме, тако и за предузетништво.

Последња тема семинара била је ,,Иновативно предузетништво: искуства и могућности за младе” на којој је говорила менаџерка за регулаторну реформу Националне алијансе за економски развој (НАЛЕД) Ирена Ђорђевић. Она се осврнула на проценат иновација стартапова у сектору развоја софтвера, указала на значај њихове заштите како би се подстакла улагања у иновације и креативност и додала да треба доћи до заштите и пре изласка у јавност. „Кључна карактеристика стартапа јесте потенцијал који има, али и брз раст. Тек сваки десети стартап преживи и достигне напредну развојну фазу“, појаснила је Ирена Ђорђевић.

Семинар је одржан уз подршку Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Министарства просвете Владе Републике Србије.

Related Posts