Вести

Семинар-дискусија поводом пројекта ReNewEurope

Факултет политичких наука Универзитетa у Београду организује дискусију поводом резултата пројекта “Rediscovering New Europe”: On-Wheels Summer School for Balkan/Central and Eastern European trans-border history and politics (ReNewEurope), која ће се одржати у среду, 28. децембра 2022. године са почетком  у 11 часова у слушаоници 3.

На семинару ће говорити чланови пројектног тима:

  • Проф. др Милош Хрњаз
  • Проф. др Марко Вековић
  • Доц. др Милан Крстић
  • Доц. др Александар Милошевић
  • Доц. др Ивана Радић Милосављевић (координаторка пројекта)

Током пројекта, који се спроводи од децембра 2020. године, чланови пројектног тима заједно са партнерима произвели су комплет материјала потребних за организовање и спровођење ReNewEurope летњих школа, о чему ће разговарати на семинару.

Основне идеје које би ReNewEurope летње школе требало да остварују јесу: 1. Изградња мостова унутар региона Балкана и Централне и Источне Европе која превазилази пуке политичке изјаве и међусобно повезује друштва истицањем често занемарених сличности уместо уобичајеног наглашавања разлика, и 2. Преиспитивање “другости” региона Балкана и Централне и Источне Европе унутар ЕУ као потенцијално конфликтних, посткомунистичких, постсовјетских и превасходно оријенталних, кроз истицање заједничких вредности и норми садржаних у политичким, економским и друштвеним процесима.

Осим за потребе ReNewEurope летњих школа, материјали ће по завршетку пројекта бити доступни свима који желе да их користе у редовној настави или да више сазнају о темама које су у њима обрађене. Зато смо на овај семинар позвали наставнике, истраживаче, тренере, студенте докторских, мастер и основних студија који би могли бити корисници поменутих материјала. Материјали су организовани у четири тематске целине у складу са модулима летње школе: Identity and Nationalism, Minorities and Majorities, Politics and Religion и The Rule of Law and European Integration.

Партнери на пројекту су: Универзитет у Варшави (координатор), Универзитет у Београду, Универзитет у Загребу, Трансилванијски универзитет у Брашову, Фондација PAX из Смољана, Универзитет св. Климент Охридски у Софији (придружени партнер).

Пројекат се финансира уз подршку Европске комисије из програма Erasmus+.

Related Posts