Вести

Одржан округли сто „Успон деснице: победа или пораз цркве?“

Oкругли сто на тему „Успон деснице: победа или пораз цркве?“, на којем су говорили проф. др Растко Јовић са Православног богословског факултета, проф. др Марко Вековић са Факултета политичких наука и др Лилијана Чичкарић из Института друштвених наука, одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Растко Јовић говорио је о односу идеологије данашње деснице и цркве. Он је нагласио да десница неретко, позивајући се на ауторитет цркве, уводи опасан термин ,,светости институције“ за разна политичка питања. ,,Црква мора одржати дијалектику деснице и левице, јер је то једино што може заправо очувати њен идентитет. Такође, иако постоје ризици од злоупотребе цркве, десница није сама по себи нешто лоше”, рекао је проф. др Растко Јовић.

Проф. др Марко Вековић објаснио је да десница увек тежи да искористи цркву. Он је истакао да је раст деснице глобални тренд који се не може приписати само цркви, наводећи примере Израела и Индије. ,,Десница није само феномен западног света. Зато се успон деснице не може објаснити религијом, али је религија важан део“, предочио је проф. др Марко Вековић.

Др Лилијана Чичкарић говорила је о расту данашње деснице и њеног односа према феминизму. Она је појаснила бројне примере фаворизованих жена у десничарским покретима тиме да оне најбоље служе преношењу десничарских матрица. ,,Десничари теже да деполитизују феминистичка питања. Пре свега, нарочито су осетљиви на родну равноправност као једну од парадигми везаних за феминизам“, казала је др Лилијана Чичкарић.

Уводничар и модератор округлог стола био је члан Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Петар Чолић.

Округли сто организовао је Центар за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts