Вести

Oдржана међународна конференција о миграцијама на Западном Балкану

Међународна конференција „Миграције на Западном Балкану – промишљање наратива о кризи“, у оквиру пројекта “Migration, Integration and Governance Research Centre“ (MIGREC), одржана је на Факултету политичких наука у Београду, од 2. до 3. фебруара 2023. године.

Конференцију су отворили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић и продеканка за студије првог степена високог образовања и координаторка пројекта MIGREC, проф. др Наталија Перишић.

Модератори, излагачи и учесници Конференције били су водећи академици, стручњаци и истраживачи из области миграција из свих земаља региона Западног Балкана, односно из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Косова*, Северне Македоније и Хрватске, као и из других држава, Енглеске, Грчке, Пољске, Италије и Турске.

Област миграција у региону Западног Балкана најчешће се испитује у контексту негативних демографских промена, а сам регион се уобичајено уско види као транзитна зона, регион „слања“ и регион који представља мигранте као безбедносну претњу. Насупрот оваквој доминантној перспективи, конференција је имала за циљ другачије сагледавање миграција у региону. Учесници конференције презентовали су резултате својих научних радова и дискутовали о начину на који миграциони токови, процеси, односи и праксе доприносе политичком, економском и друштвеном развоју унутар региона. Пленарни излагач проф. Расел Кинг фокусирао се на питања положаја студија миграција у савременим условима, док је друга пленарна излагачица, Ангелики Димитриади проблематизовала последице Новог акта о миграцијама и азилу, и то по државе Западног Балкана.

Конференција је организована око панела о перспективама у погледу миграцијама у државама Западног Балкана, кризног уоквиравања миграција, насиља и миграција у пост-конфликтним друштвима, транзицијама из регуларности у ирегуларност у области миграција, критичким наративима и дискурсима о мигрантима, те преиспитивању концепта интеграције из искустава деце и породице миграната.

Учесници су имали прилике за размену знања и искустава, умрежавање и дискусију о приликама и изазовима за унапређење истраживања, политика и пракси.

 

Related Posts