Вести

Позив за учешће у едукативној радионици “Student Organizations for Academic Freedom 101”

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо све студенте основних студија, али и заинтересоване студенте мастер и докторских студија, на учешће у радионици  “Student Organizations for Academic Freedom 101”, која ће се одржати у среду, 1. марта 2023. године у 14:30 часова у слушаоници 5.

Заинтересовани за учешће у радионици треба да попуне регистрациони формулар и кратак упитник неопходан за евалуацију пројекта.

Регистрациони формулар:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUfAPpzRC0ZTafl0Nf-lnUzpJ6wMSzPn3ST4iMnvNj1k8RzQ/viewform

Упитник:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdEB9DwY6haEjDz6Hxnp894U8nBe4ZAWQsrh93eM5iBPS5Hg/viewform

Уколико сте онемогућени да учествујете у радионици и осталим активностима у оквиру пројекта, замолили бисмо вас да попуните посебан упитник и на тај начин допринесете истраживању које спроводимо у оквиру пројекта. Посебан упитник:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfefLySRPOhzPGBT6zJtzemMM1ySU40Uv2Zw_afWvNqV8uiGA/viewform

Истраживање је потпуно анонимно, а налази ће бити употребљени искључиво у аналитичке сврхе. За достављање резултата истраживања можете нам се обратити мејлом на: fettersatliberty@gmail.com.

О РАДИОНИЦИ:

Уводна, теоријска радионица, прва је у низу радионица у оквиру регионалног пројекта “Fetters at Liberty” са циљем унапређивања улоге студената и студентских организација у заштити академских слобода у Албанији, Босни и Херцеговини и Србији. Пројекат се реализује уз финансирање Европске студентске уније, Брисел и уз подршку Фондације за отворено друштво.

У оквиру радионице, учесницима ће се, након представљања пројекта, обратити проф. др Марко Симендић у име управе Факултета политичких наука, након чега ће уследити два предавања:

  • Проф. др Ливиу Матеи, професор студија високог образовања и јавне политике и руководилац Школе о образовању, комуникацијама и друштву у оквиру Краљевског колеџа у Лондону. Претходно је ангажован као професор на Централноевропском универзитету у Будимпешти, а предавао је и на разним универзитетима широм Европе, Азије и САД. Био је директор Центра за високо образовање “Yehuda Elkana” и оснивач је Глобалне опсерваторије о академским слободама;
  • МА Андреа Матијевић, истраживач-приправник Института за политичке студије у Београду и докторанткиња међународних и европских студија Факултета политичких наука, такође и члан имплементационог тима пројекта задужен за Србију.

Предавања ће покрити теме теорије академских слобода и њиховог правног оквира, сличности и разлика са блиским концептима, добрих и лоших примера из праксе заштите академских слобода са посебним освртом на регион Балкана, али и улоге студената и студентских организација у заштити академских слобода. Радни језици радионице су српски и енглески.

Након предавања уследиће питања учесника и дискусија, уз најаву осталих активности у оквиру пројекта.

За најаву наредних радионица можете се информисати путем званичних налога пројекта на друштвеним мрежама:

Инстаграм: https://instagram.com/fettersatliberty?igshid=NTdlMDg3MTY=

Фејсбук: https://www.facebook.com/groups/1546512482514233/?ref=share

Више о пројекту прочитати на: https://esu-online.org/ideathon-on-academic-freedom-01-2023/

За сва питања, можете нам се обратити и путем мејла на: fettersatliberty@gmail.com .

Радујемо се сарадњи са свим студентима заинтересованим за заштиту академских слобода!

Fetters at Liberty тим

Related Posts