Вести

Други дан XV Регионалног семинара студената политичких наука

„Свет после 24. фебруара 2022: САД, Русија, Кина и међународни поредак у нереду” била је тема првог панела другог дана Регионалног семинара студената политичких наука. Учесници панела били су доц. др Милан Крстић и доц. др Стеван Недељковић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Милан Крстић осврнуо се на текући сукоб у Украјини који даље доприноси процесу хомогенизације и зближавања Запада. Он је навео да је услед сукоба дошло до стигматизовања Русије, као и до њеног изоловања од остатка света у бројним аспектима. „Владимир Путин извршио је консолидацију руског идентитета и свега што је руског порекла у Украјини. Као решење сукоба био би проналазак извесног modus vivendi који би задовољио есенцијалне интересе Русије у тренутку релаксације стања”, изјавио је доц. др Крстић.

Доц. др Стеван Недељковић истакао је оружани сукоб у Украјини као ирационалан потез Русије. Он је додао да се у циљу разумевања постојећег сукоба у Украјини треба осврнути и на психолошке теорије, поред теорије међународних односа. „Русија је сукобом на тренутак скренула пажњу Америке која има намеру да уназади Кину и спречи њен долазак на место број један. Услед новонасталих околности, Кина је успела да оствари безбедан раст у односу на Европску заједницу”, закључио је доц. др Недељковић.

Модератор панела био је доц. др Никола Јовић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

На тему ,,Спортско новинарство у Србији” говорио је спортски новинар и коментатор Небојша Вишковић.

Небојша Вишковић рекао је како је лишен гледања спорта из угла правог навијача због природе свог посла. Он је истакао важност очувања објективности приликом коментарисања и проналажење мере која би задовољила све стране као једног од највећих изазова у том послу. „Публика је та која иницира промену у оквиру новинарске професије. Од новинара се очекује да буду у корак са временом и да новинарство посматрају из новог и модернијег угла”, подвукао је Вишковић.


Related Posts