Вести

Завршен међународни догађај ,,Етичка репрезентација миграција: улога слика“

Прво предавање последњег дана догађаја на тему ,,Препоруке за етичко извештавање о миграцијама“ одржао је Шарл Атмен (Charles Autheman) из Медијске академије за глобалну миграцију. Он је истакао да је важно пазити на терминологију када су у питању миграције. Атмен је изјавио да је термин „мигрант у нерегуларној административој ситуацији“ најисправнији за употребу када се говори о лицима у миграцији. ,,Миграције ћемо видети или не, а то зависи управо од нас самих. Мигрантима је тешко да ступе у контакт са друштвом, зато би ми који их видимо требало да им пружимо помоћ“, нагласио је Шарл Атмен.

Учеснице академске панел дискусије на тему ,,Миграције на Западном Балкану, академске перспективе из области географије, социјалног рада и новинарства“ биле су проф. др Наталија Перишић и доц. др Милица Кулић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и проф. др Даница Шантић са Географског факултета Универзитета у Београду.

Проф. др Наталија Перишић осврнула се на UNICEF-ово правило да се деца у миграцијама, пре свега, посматрају као деца и да се њихова права неупитно поштују. Она је предочила да је неопходно да та права буду усвојена у целом свету, као и да постоје ефикасни механизми заштите дечијих и људских права. ,,Постоји могућност да деца на миграционој рути изгубе свој идентитет. Људска потреба за извесношћу и сигурности изостају у животу деце у миграцијама“, рекла је проф. др Перишић.

Проф. др Даница Шантић указала је на чињеницу да је свет данас, као и кроз историју, константно у покрету. Она је истакла да наратив о миграцијама и мигрантима, поготово у политици, има негативну конотацију. ,,Интересантно је да Србија не евидентира број људи који напуштају земљу, док води евиденцију миграната који улазе у њу. Највећи број тих миграната се не задржава у Србији“, подвукла је проф. др Шантић.

Доц. др Милица Кулић сматра да је, када се извештава о миграцијама, важно да прича има људски лик. Она је додала да је то неопходно јер се људи не повезују са бројевима већ са реалним особама. ,,Публика је презасићена овим темама и више не жели да се среће са њима. Неопходно је испричати причу тако да у фокусу буде људско искуство, а све са циљем да се врати интересовање за ову тему“, поентирала је доц. др Кулић.

Модераторка дискусије била је проф. др Александра Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање на тему ,,Лажне вести, друштвене мреже и извештавање о миграцијама“ одржао је Маршал Патсанза (Marshall Patsanza), шеф тима за друштвене мреже Међународне организације за миграције Уједињених нација.

Маршал Патсанза објаснио је разлику између вести чији су аутори имали намеру да обману читаоце и оних које су исти ефекат постигле несвесно, непажњом аутора. Он је додао да је у већини случајева веома тешко препознати разлику између те две врсте вести. ,,Наша организација подстиче неколико правила када је у питању оглашавање на друштвеним мрежама. Она подразумевају рационално разматрање пре самог објављивања садржаја, као и не подржавање налога који немају добру репутацију, јер свака активност подршке на друштвеним мрежама осликава наш став о некој теми“, закључио је Маршал Патсанза.

Након предавања уследила је креативна радионица са студентима. Новинарка Инсајдера Ивана Стојановић, фотограф Игор Павићевић и шеф тима за друштвене мреже Међународне организације за миграције Уједињених нација Маршал Патсанза упознали су учеснике са својим досадашњим радом, након чега су их поделили у групе и одржали радионицу. Учесници су са менторима дискутовали о својим идејама и потенцијалним наредним корацима. Ментори су подстакли учеснике да знање стечено на семинару примене у свом даљем новинарском раду.

Сандра Руиз из Медијске академије за глобалну миграцију одржала је завршну реч и позвала учеснике да поделе своје утиске и сугестије за унапређење пројекта. Учесницима су затим додељени сертификати чиме је догађај и званично затворен.

Догађај је трајао од 22. до 24. фебруара 2023. године. Поред панела који су организовани на Факултету политичких наука, студенти новинарства из региона и из Србије имали су прилику да обиђу и јавни медијски сервис РТС и тамо разговарају са новинарима и уредницима о извештавању о миграцијама и другим темама које су значајне за бављење новинарством. Организатори конференције били су Међународна организација за миграције (International organization for migration), Медијска академија за глобалну миграцију (Global migration media academy), амбасада Швајцарске у Београду и Швајцарска конфедерација (Schweizerische Eidgenossenschaft), Ирска помоћ коју финансира Ирска влада (Irish Aid), као и Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts