Вести

Одржана трибина ,,Безбедност деце на интернету“

Трибина на тему ,,Безбедност деце на интернету“, у организацији часописа ,,Политиколог“, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На трибини су говорили координаторка Националног контакт центра за безбедност деце на интернету Емина Бековић, директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић и консултанткиња UNICEF-a у Србији Марина Богдановић.

Консултанткиња UNICEF-a у Србији Марина Богдановић предочила је важност едукације родитеља и њихове освешћености када је у питању безбедност деце на интернету. Она је указала на недостатак социјалних вештина родитеља приликом комуникације са децом, нарочито у периоду њиховог одрастања. ,,Граница приступања интернету од стране деце се у новије време помера испод четврте године. То нам говори да родитељи како би упутили дете у ризике интернета, морају што раније почети са превенцијом тог проблема“, рекла је Марина Богдановић.

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић навео је да родитељи праве честу грешку тако што од рођења детета, објављивањем информација на интернету, излажу дете бројним опасностима. Он је нагласио да су друштвене мреже ново место за појаву нових видова дигиталног злостављања и злоупотребе приватних информација. ,,Нема квалитетних емисија са едукативним садржајем које се тичу насиља и злостављања деце. Нажалост, тек када се догоди нешто трагично, то буди медијску пажњу, али се иначе у медијима о томе недовољно говори“, изјавио је Игор Јурић.

Координаторка Националног контакт центра за безбедност деце на интернету Емина Бековић истакла је да све што поставимо на друштвене мреже не припада више нама већ остаје трајно забележено. Она је подсетила да је то правило које сви иначе прихватимо при отварању профила на друштвеним мрежама, али најчешће га не прочитамо. ,,Родитељ дете мора да научи како да препозна ризике и какве садржаје сме да конзумира. Препорука педијатра је да деца до три године не би требало да имају приступ телефонским уређајима“, подвукла је Емина Бековић.

Модераторка трибине била је уредница часописа ,,Политиколог“ Јована Стевановић.


Related Posts