Вести

Позив на представљање књиге ,,Правна држава и поредак у сенци: Право, институције и друштвени отпори у Србији“

Поштоване колегинице и колеге,

Удружење за политичке науке Србијe позива вас на представљање књиге ,,Правна држава и поредак у сенци“ аутора Данила Вуковића, које ће се одржати у четвртак, 16. марта 2023. године са почетком у 12 часова у слушаоници 3 на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На представљању ће говорити:

  • Проф. др Душан Павловић, Факултет политичких наука
  • Проф. др Милош Бешић, Факултет политичких наука
  • и аутор, проф. др Данило Вуковић, Правни факултет

Модератор: проф. др Бојан Вранић, Факултет политичких наука

О књизи:

,,Правна држава и поредак у сенци: Право, институције и друштвени отпори у Србији”

Политичке елите у Србији изградиле су у последњих неколико деценија систем који им обезбеђује фактичку некажњивост пред законом. Успоставиле су два паралелна правна и институционална поретка, један који важи за грађане и већину привредника, у коме постоји елементарна правна одговорност и други, „поредак у сенци“, који важи само за политичку и економску елиту, у коме важе друга правила (не)одговорности.

У правној држави закони ограничавају моћи носиоца власти и успостављају механизме којима се они држе одговорним за своје поступке, док су на власти и касније. Политички и партијски систем држи их одговорним пред бирачима, правосуђе и независна тела пред законима, а грађани својим активизмом ограничавају моћ и делање политичара и држе их одговорним пред друштвом. Поред ових институционалних, за успостављање правне државе потребни су и неки културни фактори. Да би закони владали, обични грађани и припадници елите морају веровати у ту идеју и морају бити опредељени да поштују владавину закона. Другим речима, морају постојати и друштвени актери који имају интерес да подрже правну државу и одговорну власт. Правна дрз̌ава тако постаје скуп институција које поц̌ивају на интересима друс̌твених група и актера, вредностима које чине њихову политичку и правну културу, те формалним и неформалним институцијама датог друштва. Правна држава, на тај начин, постаје социолошки феномен.

У овој књизи анализира се рад институција које политичаре држе одговорним, као и ставови, вредности и активности обичних грађана, судија и тужилаца, политичара и привредника, који чине те институције и њихову снагу. Аутор трага за друштвеним актерима који имају моћ да ограниче носиоце власти и оснаже правну државу. Ослањајући се на социолошка истраживања покушава да одговори на питања зашто власти у Србији нису одговорне пред бирачима, законима и грађанима и да ли наше друштво има унутрашње снаге да успостави и очува правну државу и одговорност власти.

Related Posts