Вести

,

Међународни инфо дан 2023. на ФОН-у

Факултет организационих наука организује једанаести Међународни инфо дан у периоду од 11 до 15 часова у сали Д301, у четвртак, 16. марта 2023. године.

Циљ догађаја је информисање студената основних, мастер и докторских студија, наставника, сарадника и ненаставног особља о постојећим програмима размене, могућностима финансирања мобилности, наставка студија, обављања праксе, усавршавања или истраживачког боравка у иностранству.

Учесници Међународног инфо дана су представници релевантних институција, међународних и домаћих организација, културних центара, фондација, који ће представити своје активности, и студенти, који ће причати о својим искуствима са размене.

Програм Инфо дана:

Од 11 до 13 часова биће одржане презентације програма стипендирања мобилности, целокупних мастер студија, обављање стручне праксе или усавршавања у иностранству:

  • Фондација Темпус – Еразмус+ и Цепус размене и Еразмус Мундус заједнички мастер програми
  • Француски институт у Србији – Програм стипендирања студирања у Француској
  • ESFAM – Франкофона школа менаџмента
  • DAAD – Немачка служба за академску размену – Студирање и истраживање у Немачкој
  • Програм стипендија немачке привреде „Зоран Ђинђић“ – Стручне праксе у Немачкој

Од 13:30 до 14:10 часова биће одржана Радионица „Како се пријавити за Еразмус+ размену?“, на којој ће заинтересовани студенти сазнати како се користи платформа МОБИОН, која је документација потребна за пријаву на конкурс, током и након размене и како се она добија.

Од 14:10 до 15 часова биће одржане презентације искустава студената који су обавили своје Еразмус+ и Цепус мобилности на следећим универзитетима:

  • Université Paris-Est Créteil Val de Marne
  • Stockholm University – Stockholm Business School
  • Prague University of Economics and Business
  • University of Helsinki
  • Université Catholique de Lille

Током целог времена трајања догађаја, у периоду од 11.00 до 15.00 часова своје промотивне штандове на другом спрату нове зграде имаће:

  • Фондација Темпус – Erasmus+, Ceepus, Erasmus Mundus
  • Француски институт у Србији
  • ESFAM – Франкофона школа менаџмента
  • DAAD – Немачка служба за академску размену
  • Програм стипендија немачке привреде „Зоран Ђинђић“
  • Фондација Конрад Аденауер

О учесницима:

Фондација Темпус (https://tempus.ac.rs/) je основана октобра 2002. године у циљу подршке унапређењу високог образовања. Од 2015. године је канцеларија задужена за спровођење програма CEEPUS, средњеевропског програма за размену студената и наставног особља, а од 2019. године када је Република Србија је постала пуноправна чланица Еразмус+ програма је Национална Еразмус+ агенција. Представници Фондације ће представити могућности за мобилност студената кроз програме Еразмус + и Цепус, наставак студија на неком од  Еразмус Мундус заједничких мастер програма и Europass документе које студенти могу користити приликом пријаве за мобилности.

Универзитет у Београду, Одељење за међународну сарадњу је задужено за спровођење програма мобилности за студенте и запослене свих факултета у свом саставу. Током Инфо дана, представници Универзитета ће кроз Радионицу „Како се пријавити за Еразмус+ размену?“ представити могућности размене студената, наставника и административног особља Универзитета у Београду у оквиру Еразмус+ програма и платформу MOBION (http://mobion.bg.ac.rs/) за пријаву кандидата за програме мобилности.

Француски институт у Србији (http://www.institutfrancais.rs/) саставни је део светске мреже коју чини више од 100 Француских института, са мисијом јачање веза између Француске и Србије кроз културу, школство, француски језик, високо образовање и истраживања. Представници Института ће промовисати стипендије Владе Републике Француске за студирање у Француској.

ESFAM – Франкофона школа менаџмента (https://esfam.auf.org/)  је франкофона организација са седиштем у Софији, Бугарска, чија је мисија образовање стручњака високог нивоа за администрацију и пословно управљање на француском језику како би допринели развоју земаља у зони Централне и Источне Европе. ESFAM додељује стипендије за мастер студије Management and administration of enterprises, у сарадњи са Универзитетом у Нанту (Француска); мастер студије Management of Sustainable Innovation and Digitalisation, у сарадњи са Универзитетом у Лијежу (Белгија), мастер студије Management of small and medium-sized enterprises у сарадњи са Универзитетом Паскал Паоли на Корзици (Француска); мастер студије International transport у сарадњи са Универзитетом у Паризу 1 Пантеон-Сорбона, Француска (Француска); мастер студије Logistic chain management у сарадњи са Универзитет у Паризу 1 Пантеон-Ассас (Француска).

Немачка служба за академску размену – DAAD (https://www.daad.rs/sr/) је основана у Хајделбергу 1925. године на иницијативу једног студента, а данас спада у најважније организације које финансијски подржавају међународну размену студената и научника. Представници DAAD-а ће представити могућности за студирање и усавршавање у Немачкој.

Фондација др Зоран Ђинђић (https://www.fondacija-djindjic.org/) је основана 2003. године након трагичног убиства др Зорана Ђинђића, Председника Владе Србије, са циљем очувања лика и дела др Зорана Ђинђића кроз организовање активности и пројеката који негују вредности за које се он залагао. Представници Фондације ће представити програм стипендија немачке привреде за обављање стручне праксе младих у Немачкој.

Фондација Конрад Аденауер (https://www.kas.de/sr/web/serbien/home) је немачка организација која тренутно има отворен позив за доделу стипендија за школску 2023/24. годину друштвено или политички ангажованим студентима завршних година факултета, постдипломцима и докторантима, држављанима Републике Србије који студирају у Републици Србији.

Related Posts