Вести

Представљена књига Војислава Становчића ,,Политичке идеје и идеологије“

Представљање књиге аутора Војислава Становчића „Политичке идеје и идеологије“, коју су приредили проф. др Славиша Орловић и проф. др Слободан Г. Марковић, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На представљању су говорили проф. др Ратко Божовић, проф. др Зоран Стојиљковић, проф. др Марко Симендић, ко-уредник књиге проф. др Слободан Г. Марковић, као и ко-уредник књиге проф. др Славиша Орловић.

Представљање књиге отворио је декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић. Декан је упоредио некадашњи колектив Факултета политичких наука са тренутним, нагласивши како је имао ту срећу да је Центар за америчке студије започео са аутором књиге Војиславом Становчићем. „Надам се да ова књига није последње дело које се овде штампа и у којем се помињу професори који чине део ове институције. Код нас се сабира све оно што су они говорили током своје каријере и чиме су допринели самој струци“, предочио је проф. др Драган Р. Симић.

Проф. др Марко Симендић истакао је академика Војислава Становчића као некога ко је поседовао изузетну способност да сажме политичке идеје и трасира једну основну идеју у свом раду. Он је објаснио како је читањем овог дела могуће стећи ширу слику о политичким идејама и идеологијама. „Када говоримо о књизи, заправо је реч о једној детаљној, контекстуално представљеној анализи политичких идеја. Становчић је, поред историјског приступа политичке мисли, изнео и приступ разматрања политичких иделогија“, оценио је проф. др Симендић.

Један од ко-уредника књиге, проф. др Слободан Г. Марковић, осврнуо се на својевремену сарадњу са академиком Становчићем, издвојивши његов изванредан приступ у раду са студентима. Он је подвукао како је Становчић доносио и уводио разноврсне стандарде учености у погледу политичких наука са водећих америчких универзитета. „Концепти којима се бавио били су у жижи не само научних истраживања, него и практичних изведби. Његова предавања у последње три деценије прошлога века била су посећена од стране великих и пробраних стручњака у разним областима“, изнео је проф. др Слободан Г. Марковић.

Ко-уредник књиге, проф. др Славиша Орловић, рекао је да академик Војислав Становчић представља један од утемељивача Факултета политичких наука и политичке теорије у региону. Професор је са присутнима поделио анегдоте о живописним предавањима и објаснио како је Становчић својим радовима означио почетак једног поглавља у развоју политичких наука. „Он је неко ко је отварао читаву либерално-демократску традицију и перспективу заједно са другим ауторима из ове области. Једноставно речено, не може се рећи у чему је био бољи – као предавач, писац или као човек који је у сваком смислу био испред свога времена“, закључио је проф. др Славиша Орловић.

Проф. др Ратко Божовић говорио је о свом блиском односу са академиком Војиславом Становчићем и појаснио колики је значај и допринос читавог његовог рада. Он је препоручио присутним студентима да прочитају ову књигу, будући да ће им доиста користити и пружити дубљи увид у саму политичку теорију. „Војислав је увек био доследан у свом раду и никада не би изневерио оно што је сматрао о одређеној теми. Дакле, он је био изнад политике и у Србији наступа као самостални мислилац“, поентирао је проф. др Ратко Божовић.

Проф. др Зоран Стојиљковић рекао је како је академик Војислав Становчић био изузетан предавач и нагласио његово поимање политичких идеја као врло инспиративно некадашњим студентима. Он је указао на то колико је важно критички проматрати политичке одлуке, јер ствари нису увек тако једноставне као што се на први поглед чини. „Све оно о чему је Војислав писао током свог живота представља један мост. Оно што мене занима јесте о чему би писао данас, какво би мишљење имао о данашњим околностима и политичким идејама које владају у свету“, употпунио је проф. др Зоран Стојиљковић.

Related Posts