Вести

Додељени сертификати у Центру за студије Сједињених Америчких Држава

Свечана додела сертификата полазницима радионице ,,Филм и медији: идеологија и гледаоци”, полазницима Четврте школе америчких студија и полазницима семинара „Нације, државе, границе, пасоши, грађани: како направити националну државу?“ и „Шта је Европа? Више идеја европеизације од Хладног рата до данас”, уприличена је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Студентима су сертификате доделили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији г. Филип Бикман. Додели су присуствовале и проф. др Теодора Драгостинова са Универзитета Охајо Стејт (Ohio State University), специјалиста за културна питања у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији госпођа Вукица Станковић и Драгана Обрадовић из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Проф. др Драган Р. Симић објаснио је важност сарадње Сједињених Америчких Држава и Србије и захвалио се полазницима на учешћу. Он је нагласио да је Факултет политичких наука веома поносан на своје студенте који су показали изузетан ангажман на предавањима, радионицама и семинарима. ,,Желео бих да честитам свим учесницима на показаном знању и интересовању, то није само моје мишљење, већ и мишљење других предавача. Поносан сам на дуготрајну успешну сарадњу коју остварујемо са Амбасадом Сједињених Америчких Држава“, рекао је проф. др Драган Р. Симић.

Господин Филип Бикман истакао је важност сарадње две институције и навео да је позитивно изненађен напретком и вољом за рад коју су студенти показали. Он се осврнуо и на чињеницу да су студенти имали прилику да се упознају и раде са неким од највећих стручњака у области америчких студија. ,,Увек се трудимо да доведемо другачије људе који би иницирали разговор и дискусију. Наша идеја је да покренемо студенте на размишљање о важним темама и пружимо им могућност да их сагледају из више углова“, закључио је г. Филип Бикман.

Проф. др Теодора Драгостинова у претходна два дана одржала је семинар на теме „Нације, државе, границе, пасоши, грађани: како направити националну државу?“ и „Шта је Европа? Више идеја европеизације од Хладног рата до данас”. Она је подсетила да је и сама пореклом са Балкана и да може да разуме, као и да се поистовети са студентима из Србије. ,,Моја колегиница Јана Хашамова ми је предочила да су студенти паметни и отворени за дискусију, а ја сам се и сама уверила у то. Кроз рад са студентима доживела сам узајамну сарадњу и размену знања“,  поентирала је проф. др Теодора Драгостинова.

Да подсетимо, радионица ,,Филм и медији: идеологија и гледаоци”, у оквиру пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance), коју је водила проф. др Јана Хашамова са Универзитета Охајо Стејт, одржала се 24. и 25. маја 2022. године. Четврта школа америчких студија, поводом 18 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и пројекта „Од сувих шљива до “Српских Аполо 7“:  Шта (не) знамо о српско-америчким односима?“, одржала се од 21. до 26. новембра 2022. године.

 

Related Posts