Вести

Одржано тематско вече ,,Новинарска среда”

Тематско вече ,,Новинарска среда”, на којем су предавања одржали приређивач факсимила Мирослављевог јеванђеља Вељко Топаловић и новинар и уредник јужноафричког листа “Daily Maverick” Бранислав Бркић, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Приређивач факсимила Мирослављевог јеванђеља Вељко Топаловић говорио је о контроверзама и представљању фототипског издања Мирослављевог јеванђеља и присутнима објаснио историјат и културни значај истог. Он се осврнуо на период пре и после Првог и Другог светског рата и на проблеме са којима се суочило ово културно добро док није добило своје место у Народном музеју Републике Србије. ,,Мирослављево јеванђеље се износило у свечаним приликама попут великих црквених празника и приликом посета значајних личности. Изношено је пред краља Милутина, цара Душана, кнеза Лазара и Порфирија Успенског”, рекао је Топаловић.

Уредник и оснивач јужноафричког листа “Daily Maverick” Бранислав Бркић говорио је о свом одласку у Јужноафричку Републику, иницијативи за покретање свог медија, али и о раскринкавању афера. Он је објаснио политичку ситуацију у Јужној Африци и оно што је значајно за опстанак медија у таквим околностима. ,,Слобода штампе у јавности готово да више и не постоји. Међутим, људи су схватили наш значај у преживљавању Јужноафричке Републике и свакодневно нам донирају новац и на такав начин нас одржавају”, нагласио је Бркић.

Модераторка трибине била је студенткиња Ана Бранковић из студентске организације Српски политички форум.

Тематско вече ,,Новинарска среда” организовала је студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts