Вести

Представљена књига проф. др Данила Вуковића ,,Правна држава и поредак у сенци: Право, институције и друштвени отпори у Србији“

Представљање књиге проф. др Данила Вуковића са Правног факултета Универзитета у Београду ,,Правна држава и поредак у сенци: Право, институције и друштвени отпори у Србији“, на којој су говорили проф. др Милош Бешић и проф. др Душан Павловић са Факултета политичких наука и аутор књиге проф. др Данило Вуковић са Правног факултета, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Милош Бешић предочио је да се кроз ову књигу прожима интегративни спој различитих дисциплина као што су нпр. институционализам рационалног избора и детерминизам и да се не види јасан прелаз из једне у другу дисциплину што одражава добар стил писања. Он је саопштио како интерпретацију правне државе и њену примену на садашњу политичку ситуацију проф. др Вуковића можемо пренети и на све земље региона. ,,Метафором ,,механизам без зуба“ у књизи је назначен кључни институционални проблем, а то је добро функционисање тужилаштва. То је карика која недостаје и која повлачи низ проблема који производе лоше функционисање институција при чему долази до ниског нивоа поверења у исте“, изјавио је проф. др Бешић.

Проф. др Душан Павловић истакао је значај концепта политичке моћи који се у књизи помиње дубље објашњавајући термине ,,заробљене државе“ и клијентелистичке мреже. Он је нагласио како та два термина нису више само у оквиру јавног сектора, већ задиру дубоко и у приватни сектор. ,,Приватна предузећа су принуђена на страначко запошљавање како би се изборила за своје место на тржишту. Страначко запошљавање се више не односи само на политичко запошљавање, већ се прелива и на многе различите делатности приватног сектора“, рекао је проф. др Павловић.

Аутор књиге проф. др Данило Вуковић објаснио је како је његова књига написана како би пре свега разјаснио неке ствари самом себи, а такође је посвећена студентима због чега је и написана разумљиво уз пуно примера за лакше тумачење. Он је изнео своје две тезе које се прожимају кроз целу књигу, а то су – проблем правне државе и проблем утемељења правне државе у друштвеној структури. ,,Институције су слабе и заробљене у клијентелистичкој мрежи, странке не могу да изазову тренутне носиоце власти и привреди није неопходна правна држава како би функционисала. Грађани су релативно високо заинтересовани за правну државу али је активизам слабији или деполитизован и у њима можемо тражити мост ка промени правне структуре и поретка“, закључио је проф. др Вуковић.

Модератор представљања књиге био је проф. др Бојан Вранић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts