Вести

Представљена књига ,,Партије и партијски системи на постјугословенском простору“

Представљање књиге ,,Партије и партијски системи на постјугословенском простору“ аутора доц. др Деспота Ковачевића одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Говорници на представљању били су проф. др Славиша Орловић и проф. др Душан Спасојевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Вујо Илић са Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, проф. др Јовица Тркуља са Правног факултета Универзитета у Београду и аутор књиге, доц. др Деспот Ковачевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Славиша Орловић са Факултета политичких наука упоредио је академско проучавање демократије, партија и партијских система у Србији са остатком региона, поменувши и неке од проблема са којима се истраживачи могу сусретати приликом својих анализа. Он је објаснио како је од велике важности да се у анализу једног друштва уврсти и истраживање присутних различитих односа моћи. „Књига доцента Ковачевића не упућује читаоце само о партијама и партијским системима у Србији. Она је иновативна, и изузетно важна за разумевање и упознавање са партијским системима у државама овог региона“, изјавио је проф. др Орловић.

Проф. др Душан Спасојевић са Факултета политичких наука говорио је о томе зашто је књига доц. др Деспота Ковачевића важна за разумевање политичких партија које постоје у региону. Он је указао на три ствари због којих је књига значајна: питање институционализације и њене последице, питање стабилности и питање промена и њихових последица. „Доцент др Ковачевић је понудио решење на нека од најважнијих питања и успео да пронађе један занимљив баланс. Исто тако, он отвара нове теме и поља интригантних истраживачких питања за будућност“, истакао је проф. др Спасојевић.

Др Вујо Илић са Института за филозофију и друштвену теорију у Београду казао је како књига указује на то да се партијски системи посматрају у ширем социјалном и политичком контексту. Књига посматра цео регион, што значи да има компаративни елемент и веома је добро методолошки утемељена. „Мислим да доцент Ковачевић лепо указује да су утемељивачи нових партија врло добри критичари монополизованог партијског система, али да не могу да разбију партијске картеле. У новом времену нема настанка великог броја политичких партија, а одговоре зашто је то тако, аутор нуди у овој књизи“, закључио је др Илић.

Проф. др Јовица Тркуља са Правног факултета Универзитета у Београду, из угла рецензента, истакао је како се доц. др Ковачевић упустио у истраживање комплексног проблема и најнетранспарентнијег феномена на нашем поднебљу, што је велики проблем за сваког истраживача. Он је нагласио сложеност саме истраживачке материје због чињенице да су догађаји који се истражују још увек у току, али и због недовољне временске дистанце. „Главни циљ ове књиге јесте утврђивање степена институционализације партијских система и њеног ефекта на стабилност друштвених институција. При свом истраживачком раду ослањао се на ставове и моделе релевантних стручњака и потрудио се да помно проучи ставове истраживача у региону“, истакао је проф. др Тркуља.

Аутор књиге доц. др Деспот Ковачевић са Факултета политичких наука навео је како на постјугословенском простору постоје заробљени партијски системи, при чему је истакао два главна типа партија. Он је појаснио како је, за потребе проучавања партијских система неопходно посматрати ширу структуру државних институција. „Сматрам да су партијски системи заробљени на нашим просторима и уоквирени одређеним калупом. Тај капул на својствен начин ограничава партије у партијским системима и не дозвољава им да се коригују“, поентирао је доц. др Ковачевић.

Издавачи књиге су издавачка кућа Albion Books и Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts