Вести

Посета студената и професора мастер програма Студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду Универзитету Клемсон, Гринвилу и Вашингтону

Делегација студената и професора мастер програма Студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду (генерација 2021/2022), на челу са деканом Факултета, проф. др Драганом Р. Симићем, посетила је у оквиру пројекта “Strategic Partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“,  Универзитет Клемсон, Гринвил и Вашингтон, од 3. до 18. септембра 2023. године.

Домаћин нашој делегацији биo је Џефри Пик (Jeffrey Peake), професор Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине.

Поред декана Симића, чланови делегације били су доц. др Стеван Недељковић, доц. др Милан Крстић, сарадник мр Драган Живојиновић, као и студенткиње и студенти програма мастер студија САД (генерација 2021/2022) Невена Јовановић, Ивана Плавшић, Моника Раичевић, Никола Милинковић, Павле Јаношевић и Димитрије Јовановић.

Сама посета била је подељена на три дела: на посету Универзитету Клемсон која је трајала пет дана, једнодневну посету граду Гринвил и осмодневни обилазак престонице Сједињених Америчких Држава, Вашингтона.

Посета Универзитету Клемсон започела је обиласком Универзитета Клемсон, упознавањем са његовом историјом и кључним институцијама и колеџима. Такође, професор Пик је на крају првог дана у својој кући приредио вечеру добродошлице чланицама и члановима наше делегације, студенткињама и студентима са Универзитета Клемсон који су боравили у нашој земљи као део програма „Лето на Балкану“ (Summer in the Balkans) или „Пролећни семестар у Београду“ (Clemson University Study Abroad: Spring semester in Belgrade), као и групи професора са Клемсона који тесно сарађују са Факултетом политичких наука и подржавају ове програме.

Други дан боравка делегација ФПН-а започела је присуством предавању на предмету “Solving World Problems” који на Универзитету Клемсон изводи професорка Зејнеп Тајдаш (Zeynep Taydas Onur). После ручка у студентском ресторану, делагацију је примио шеф Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон, професор Џозеф Јура (Joseph Ura). У једночасовном разговору, нови шеф Департмана подржао је све досадашње пројекте и програме између две институције који су отпочели у време његовог претходника на том месту, професора Џефрија Пика и обећао да ће подржати њихов наставак.

Трећег дана боравка делегација је посетила Форт Хил (Fort Hill), кућу најмоћнијег политичара са Југа у првој половини 19. века Џона Калхуна, који је током своје дуге државничке каријере обављао најзначајније дужности у Сједињеним Америчким Државама, од функције потпредседника код председника Џона Квинсија Адамса и Ендрјуа Џексона, секретара рата до државног секретара и сенатора. Познат као главни идеолог сецесионизма јужних држава, Калхуново политичко наслеђе је под великим преспитивањем због ставова према ропству, али се његово важно место у америчкој политичкој историји не доводи у питање, поготово у овим деловима САД. У овој кући касније је живео Томас Грин Клемсон (Thomas Green Clemson), Калхунов зет и човек по коме је Универзитет Клемсон и добио име. Поподневни део програма обухватао је посету библиотеци Универзитета Клемсон, а презентацију најновијег претраживача садржаја друштвених мрежа дао је професор Брендон Ботрајт (Brandon Boatwright). Дан се наставио присуством предавању професора Брендона Тарнера (Brandon P. Turner) о Томасу Хобсу и његовом Левијатану. Овај дуги дан завршен је панел дискусијом на тему „Рат у Украјини: последице по Западни Балкан“, на којој су говорили декан нашег Факултета, проф. др Драган Р. Симић и доценти Стеван Недељковић и Милан Крстић, док је модератор трибине био мр Драган Живојиновић. У препуној сали, панелисти су детаљније осветлили последице рата у Украјини по међународни поредак, Европу, западни Балкан и Републику Србију и одговарали на велики број питања заинтересоване публике. Организатор овог догађаја била је, уз Департман за политичке науке, и “Clemson Balkans Foundation“.

Четвртог дана боравка, студентски чланови делегације боравили су на спортским теренима Универзитета и језера Хартвел, а професорски део је имао састанак са директорком Програма за студирање у иностранству (Study abroad program), Мередит Вилсон (Meredith Wilson) и њеним најближим сарадницима. У разговору је постигнут договор да се размотре додатни начини да се повећа број студената са Клемсона који би долазили на наш Факултет, али и размена студената и наставника у будућности у складу са могућнoстима обе установе и обима средстава добијених на заједничких пројектима. У поподневним сатима, делегацију ФПН-а примио је др Бил Меккој (William McCoy), директор Ратланд института за етику Универзитета Клемсон (Rutland Institute for Ethics). У дужем и више него пријатељском разговору, др Меккој упознао је присутне са радом установе којом руководи и изразио жељу да посети наш факултет у блиској будућности. Четврти дан боравка завршен је одлично посећеном дискусијом о америчким председничким изборима 2024. године коју је водио професор Пик, а у којој су учествовали студенткиње и студенти са Клемсона и студенткиње и студенти из наше делегације. Суорганизатор овог догађаја, била је као и претходног дана “Clemson Balkans Foundation“. Дан се завршио дружењем наших студената и студената са Универзитета Клемсон на заједничкој вечери. Посебно дирљиви свих тих дана у Клемсону били су сусрети са човеком који је најзаслужнији за успостављање сарадње наше две институције, професором Владимиром Матићем.

Пети и последњи дан боравка на Клемсону, започет је присуством предавању професора Адама Варбера (Adam Warber) на предмету „Америчко председништво“. Професор Варбер дао је историјски преглед развоја институције председника, уз пуно питања и коментара америчких и наших студената. Након овог предавања, делегација се упутила ка граду Гринвил (Greenville), удаљеном око 45 минута вожње од Клемсона. Слободно поподне искоришћено је за облизак овог прелепог града у Јужној Каролини, а највише времена делегација је провела у Фолс парку (Falls Park), најважнијој туристичкој атракцији у том месту.

Шестог дана, дана делегација се упутила ка престоници Сједињених Америчких Држава, Вашингтону. Одмах по слетању и смештању у хотел, планирану дугу шетњу и обилазак најважнијих знаменитости града и државе, попут Беле куће, Обелиска, Нешнл мола, Конгреса и Јунион Стејшна, одложило је лоше време, тако да је дан проведен у околини хотела, Јунион маркета (Union market) и метро станице НОМА Галадe (NoMa Gallaudet).

Седмог дана посете, који је падао у недељу, посећена су два важна музеја, Музеј афроамеричке историје и Музеј холокауста.

Први радни дан у Вашингтону, и уједно осми дан посете Сједињеним Америчким Државама, започет је разговором са професором Едвардом Џозефом у новоотвореној згради Школе напредних међународних студија Универзитета Џонс Хопкинс (School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University), у чувеној Пенсилванија авенији. Након тога, уследила је посета Хејло трасту (HALO trust), где је чланове наше делегације дочекала Џорџиа Крендел (Georgia Krendel), алумнисткиња програма Клемсон Универзитета на нашем Факултету, која је у Београду провела пролећни семестар 2019. године. У дужем разговору Џорџиа је упознала чланове наше делегације са пољем деловања Хејло траста и њиховим активностима на разминиравању угрожених подручја у Европи и свету. Посета универзитетима, невладиним организацијама и свету тзв. недржавних актера настављена је сусретом са Страхињом Матејићем и посетом вашингтонској канцеларији једне од најпознатијих светских консалтинг компанија, Евроазија групе (Eurasia Group). Страхиња, који је запослен у канцеларији председника Евроазија групе, Ијана Бремера, упознао је чланове делегације са пољем деловања ове организације и уприличио разговор са Клејтоном Аленом (Clayton Allen), директором у Евроазија групи за Сједињене Америчке Државе. Господин Ален је говорио о прогнозама за америчке председничке изборе 2024. године и одговорао на многобројна питања чланица и чланова наше делегације. Дан је завршен сјајним пријемом у новој згради Амбасаде Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, у престижној шеснаестој вашингтонској улици, који су заједно организовали професор Џефри Пик, “Clemson Balkans Foundation“ и особље наше Амбасаде, од којих су највећи део бивше студенткиње и бивши студенти управо Факултета политичких наука. Међу окупљенима су поред чланова наше делегације били и многобројни студенти који су похађали неки од Клемсон програма на нашем Факултету, као и угледни алумнисти Клемсон Универзитета који живе и раде у Вашингтону. Окупљенима су се обратили у име Амбасаде Републике Србије у САД, господин Владимир Марић, заменик шефа наше мисије, у име Универзитета Клемсон, професор Џефри Пик, а у име наше делегације, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић. Дружење је протекло у пријатној атмосфери и потрајало до касних вечерњих сати.

Девети дан био је резервисан за посету Маунт Вернону (Mount Vernon), једном од најважнијих америчких споменика културе. У овом прелепом имању у Вирџинији, у околини града Александрије и на обали реке Потомак, живео је вођа америчке револуције и први амерички председник Џорџ Вашингтон.

Преподневни део посете десетог дана боравка, био је резервисан за Стејт департмент и сусрет са замеником помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове задуженог за Југоисточну Европу, господином Габријелом Ескобаром (Gabriel Escobar), те његовим најближим сарадницима који се баве Републиком Србијом и регионом Западног Балкана. У дужем и отвореном разговору са члановима наше делегације господин Ескобар осврнуо се на важност оваквих посета и одговарао на многобројна питања наше делегације из области српско-америчких односа и укупне америчке политике према Западном Балкану. Делегација је такође разговарала и са Аламандом Грибин (Alamanda Gribbin), шефицом деска у Стејт департменту за Републику Србију. Такође, делегацији се обратио и Остин Шлитер (Austin Schlueter), још један алумниста програма Клемсон Универзитета на нашем Факултету, који је у Београду провео пролећни семестар 2018. године, а сада ради у одељењу за санкције Стејт департмента. Господин Шлитер је говорио о улози санкција у америчкој спољној и безбедносној политици са посебним нагласком на случај Ирана. После посете Стејт департменту, поподневни део тог дана проведен је у Гласу Америке (Voice of America) где нам је домаћин био господин Ален Млатишума, извршни уредник у овој медијској кући. Поред господина Млатишуме, у разговору са нашом делегацијом, учествовало је још неколико познатих новинара редакције на српском језику, тако да су наши студенти и професори имали прилику да разговарају и са Хеленом Ђорђевић, Братиславом Ђорђевићем, Миланом Нешићем и Марком Протићем.

Једанаести дан боравка у Сједињеним Америчким Државама обележила је посета Светској банци и разговор са двојицом наших врло успешних људи који раде у овој важној међународној финансијској институцији, Марком Грујичићем и Лазаром Миливојевићем. Такође, посету је обележио и случајни сусрет са бившим студентом нашег Факултета, Милошем Миливојевићем, који је после завршених мастер студија на САИС-у, нашао запослење овде.  Након тога, уследила је шетња тзв. ,,Троуглом моћи” од ММФ-а и Светске банке ка Белој кући. У неких десетак минута шетње чланови наше делегације имали су прилику да виде кључне институције међународног поретка насталог крајем Другог светског рата, а који су створиле Сједињене Америчке Државе као његов доминантни актер. Иако је будућност тог поретка у великом преиспитивању, јасно је да ће Сједињене Државе остати важна карика и неког будућег међународног поретка који је тек у настајању. Поподневни део тог дана делегација је провела обилазећи Нешнл мол и многобројне меморијале и музеје који се налазе у централном делу америчке престонице.

Дванаести дан посете у највећем делу, делегација је провела у Конгресу Сједињених Америчких Држава, сусрећући се са кључним стаферима петоро (од укупно седам) конгресмена који су чланови Представничког дома Сједињених Америчких Држава испред савезне државе Јужне Каролине. Дан је започет посетом канцеларији конгресмена Расела Фраја (Russell Fry), са којим је делегација имала срећу и лично да поразговара, а настављен је посетама канцеларијама Џефа Данкана (Jeff Duncan), Вилијема Тимонса (William Timmons), Џоа Вилсона (Joe Wilson) (који је и члан српског кокуса у америчком Конгресу) и Ралфа Нормана (Ralph Norman). Стафери су упознали делегацију са начином функционисања канцеларија и са описом свог посла, а уприличено је и разгледање зграде Конгреса уз излазак на чувени балкон са ког се види место на којем амерички председници полажу заклетву односно бивају инаугурисани. Потом је уследилo и неизбежно фотографисање испред ове важне институције. Поподневни део дванаестог дана обележио је сусрет са амбасадором наше земље у Сједињеним Америчким Државама, Њ. Е. Марком Ђурићем. У дужем и веома корисном разговору било је речи о односима између наше две земље и истакнут је значај који овакве посете и сарадња српских и америчких универзитета имају у побољшању укупних односа. Поред амбасадора Ђурића и чланова наше делегације, разговору су присуствовали и службеници Амбасаде, од којих су, како смо већ рекли, највећи део некадашњи студенти Факултета политичких наука.

Тринаести дан је у потпуности био посвећен упознавању са културним садржајима Вашингтона, тако да је преподневни део дана био посвећен посети једном од најпопуларнијих америчких музеја ”Smithsonian National air and Space Museum”.  Дан је завршен сусретом са бившим студентима Универзитета Клемсон који су на различитим програмима боравили на нашем Факултету у претходних 17 година, а са којима је организовано заједничко гледање утакмице америчког фудбала између чувених Клемсон Тајгерса и ”сова” са Флорида Атантик Универзитета.

У преподневним сатима, четрнаестог дана боравка, делегација се упутила на аеродром Далс и летом преко Франфурта вратила се за Београд.

До следеће године и следеће посете Универзитету Клемсон, Јужној Каролини и Вашингтону.

Успеху ове посете, поред професора Пика и Матића, велики допринос је дала и госпођа Вукица Станковић, специјалиста за јавно ангажовање у Амбасади САД у Београду. Вредну помоћ су пружиле и Дуња Аранђеловић, студенткиња докторских студија на Универзитету Клемсон и бивша студенткиња ФПН-а, Моли Сатон (Molly Sutton), која је од пре неки дан Фулбрајтов стипендиста за енглески језик у Ужицу, као и многобројне студенткиње и студенти Универзитета Клемсон који су имали прилику да посете наше крајеве и наш град у последњих 17 година, колико иначе сјајна сарадња наше две институције траје. У организацији посете и пријема у Амбасади Републике Србије у Вашингтону, несебичну помоћ пружио је дипломата и наш бивши студент, Небојша Радојичић, али и целокупно особље Амбасаде на челу са амбасадором Ђурићем. За посету канцеларији Евроазија групе у Вашингтону захвалност дугујемо Страхињи Матејићу, а за посету Светској банци Марку Грујичићу и Лазару Миливојевићу. У посети Конгресу огромну помоћ пружила је алумнисткиња Клемсон Универзитета и дугогодишња стаферка у Конгресу, Клит  Бојкин (Celeste De Laine “Clete” Boykin). Такође, важан допринос успеху целе посете дале су и две водеће личности Клемсон Балкан фондације у Вашингтону, Елизабет Армстронг Бојлен (Elyzabeth Armstrong Boylan) и Хелен Шмит (Hellen Schmidt). Свима им захваљујемо!

Посета је део пројекта “Strategic Partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који заједно реализују Универзитет Клемсон, Јужна Каролина и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

   

Related Posts