Вести

“We the Living” и “The Fountainhead” у Југословенској кинотеци

Драге колеинице и колеге,

Преносимо вам позив Ајн Ренд центра Европа из Београда.

У понедељак 18. децембра у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) одржаће се Тематски дан Ајн Ренд, америчке филозофкиње и књижевнице, са две филмске пројекције – “We the Living” од 18 часова и “The Fountainhead” од 20 часова. Догађај организује Ајн Ренд центар Европа из Београда у сарадњи са Југословенском кинотеком.

“We the Living” је базиран на истоименом роману Ајн Ренд из 1936. године. Филм је режирао Гофредо Алесандрини 1942. године. У питању је ратна романтична драма чија радња је смештена у бољшевичкој Русији, после Октобарске револуције. Кира Аргоунова, млада и храбра девојка, која жели да постане инжењерка те отворено изражава своје антикомунистичке ставове. Упознаје Леа Коваленског, младог бегунца, у кога се потом заљуби и заједно покушају побећи из Русије, али бивају ухваћени. Кира ослобађа Леа од тајне полиције и заједно се боре за живот у тешким околностима. Кира сусреће Андреја Таганова, комунисту, с којим се из почетног сукоба идеологија рађа узајамно поштовање. У њиховој напетој драми, роман, као и филм, показује шта теорије комунизма значе у пракси.

Номинално антикомунистички, али де факто анти-ауторитарни филм снимљен је и пуштан у Италији током Другог светског рата, а затим га је Мусолинијева фашистичка влада забранила и повукла са биоскопских репертоара. Филм је деценијама био изгубљен и заборављен, а затим пронађен и рестаурисан уз учешће Ренд. Поново је угледао биоскопско платно у Сједињеним Америчким Државама 1986. године.

“The Fountainhead” је филмски класик, адаптација истоименог романа Ајн Ренд. У фокусу приче је Хауард Рорк, кога тумачи икона кинематографије Гари Купер, бескомпромисни архитекта чија страст према својој визији и оригиналности га доводи у сукоб са конвенционалним нормама. Роркова неустрашивост да следи своју уметност без компромиса привлачи пажњу Елсворта Туија, манипулативног критичара који жели да намеће своју визију уметности и контролише јавно мњење. Но, Рорк остаје независна сила, одбијајући да се покори конформизму. Суочен са непријатељством колега и нарушавањем својих идеала, Рорк упознаје Доминик Франкон, жену која дели његову страст према оригиналности, али се бори са властитим унутрашњим сукобом. Њихова веза прожета је конфликтним емоцијама и различитим схватањима света. Филм истражује теме индивидуализма, интегритета и борбе за аутентичност у друштву које тежи прилагођавању и униформности. Кроз Роркову непоколебљивост у изражавању своје визије, “The Fountainhead” поставља питања о вредности индивидуалности и цени коју појединац плаћа због својих уверења у свету који тежи конформизму.

Улазнице за оба филма можете купити у Југословенској кинотеци по цени од 200 динара по филму, а пријаве за саме филмове можете остварити путем линка.

Ајн Ренд центар Европа је непрофитна организација основана 2016. године, првобитно под називом Балкански објективистички центар. Као главни програм реализују Џон Галт школу и годишњу NICON конференцију нових интелектуалаца. Ширећи свој утицај и деловање, брзо су узели ново име и постали седиште европског објективизма – Ајн Ренд центар Европа, што им је омогућило да одговоре на потребе већег тржишта, а све то захваљујући успесима које су постигли, партнерима са којима су делили исту визију и кооперативном тиму који је из године у годину растао.

Related Posts