Вести

Обележен Светски дан избеглица и Међународни дан подршке жртвама тортуре ,,Мој пут, моја прича”

Светски дан избеглица и Међународни дан подршке жртвама тортуре обележени су догађајем ,,Мој пут, моја прича” и пројекцијом филма ,,Подсећање” на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, 23. јуна 2023. године.

Догађај је отворила извршна директорка Међународне мреже помоћи (IAN) Биљана Петровић, која је поздравила присутне и захвалила Факултету политичких наука на гостопримству. Она је нагласила значај овакве прилике да се ода почаст избеглицама из целог света и онима који су преживели тортуру.

Представник Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Суфијан Ађали изразио је задовољство што је позван да говори о теми избеглиштва поводом овако важних датума. Он је указао на тежину одлуке која се везује за напуштање свог дома и одлазак у другу земљу и пружио подршку и саосећање избеглицама које су биле приморане да то ураде. ,,Заштита коју уживате у својој земљи може да нестане како у њој, тако и ван ње. Када одлучите да заштиту коју сте изгубили у својој земљи покушате да нађете у другој, ви се одлучујете на потпуну промену живота“, додао је господин Суфијан Ађали. Он је истакао да је разлика између миграната и избеглица у томе што мигранти могу да се врате својим кућама, док избеглице на то немају право. Главни разлог је у томе што избеглице имају страх од прогона из своје домовине, а то се догађа због вере, расе, нације или било ког другог политичког опредељења.

Вршитељка дужности шефице Тима Уједињених Нација за људска права у Србији Ана Јанковић Јовановић рекла је да је ово одличан тренутак да се присетимо свих људских права, без обзира на лична својства. Она је нагласила да Фонд Уједињених Нација за људска права већ дуги низ година подржава рад Међународне мреже помоћи, са којом раде на ширењу свести о проблему тортуре над избеглицама. ,,Апсолутна забрана тортуре једна је од основних начела и веома је важна национална подршка избеглицама које долазе у Србију. Пре 75 година државе су се усагласиле о томе која су то права која су основна сваком човеку и то свакоме треба да буде омогућено“, закључила је Ана Јанковић Јовановић.

Након отварања, уследила је пројекција филма ,,Подсећање“, постом и дискусија на тему ,,Миграције, избеглиштво, тортура”.

Новинар и заменик главног уредника недељника ,,Време“ Момир Турудић започео је дискусију о филму и подсетио на велике избегличке кризе које још увек трају, а које су започете 2009. и 2015. године. Он је објаснио да то за њега нису избегличке кризе већ ,,сеоба народа“. ,,Кроз филм су повезане приче о мукама које су прошли људи са ових простора. Док смо радили на филму, осетили смо наду коју они осећају и снагу коју имају да би могли своје приче да поделе са другима“, додао је Момир Турудић.

Психолошкиња и психотерапеуткиња Међународне мреже помоћи (IAN) Бојана Тривунчић говорила је о проблему тортуре и томе какву последицу она има по психичко здравље људи. Она је нагласила да су истраживања показала да су жртве тортуре већином избеглице и да то показује и чињеница да су њихови клијенти углавном избеглице. ,,Избеглице и тражиоци азила имају своје обавезе, али и права која углавном не могу да остваре или их отежано остварују. Тортура је насиље које спроводи институција или било ко у својству државе и да би се човек рехабилитовао након таквог искуства потребно је да починилац буде кажњен“, закључила је Бојана Тривунчић.

Догађај је завршен личним причама избеглица из Бурундија, Хрватске и Кубе, који су приказали своје искуство кроз уметничке слике и нарацију.

Догађај је одржан уз подршку Међународне мреже помоћи (IAN) и Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији (UNHCR).

Related Posts