Вести

Позив за учешће на Сабору политиколога 2023: Проширење ЕУ, геополитика и Руско-украјински рат

ПРОШИРЕЊЕ ЕУ, ГЕОПОЛИТИКА И РУСКО-УКРАЈИНСКИ РАТ
Факултет политичких наука, Београд, 21-22. октобар 2023. године

Са задовољством вас позивамо да се пријавите за конференцију „Проширење ЕУ, геополитика и Руско-украјински рат“, која ће се одржати 21. и 22. октобра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Циљ конференције је да окупи научнике као и експерте из области политичких наука, међународних односа, економије и јавних политика у циљу дебате и размене идеја о великом броју тема повезаних са проширењем Европске уније и геополитике детерминисаних Руско-украјинским ратом.

У претходних десет година политика проширења Европске уније суочила се са великим бројем изазова. Поред спорог процеса реформи, проблема у области владавине права, утицаја популизма и аутократских лидера, геополитичка динамика Западног Балкана значајно је обликована и присуством великих сила попут Русије и Кине, које су тежиле ширењу свог утицаја у региону кроз геоекономске инвестиције, трговинске споразуме, као и јачањем политичких и културних веза. Руски војни напад на Украјину 2022. године нагласио је улогу геополитике и геоекономије у региону Западног Балкана, а такође је и креирао нове изазове за политику проширења Европске уније.

Циљ конференције је да утврди на који начин су геополитички и геоекономски догађаји променили европску перспективу Западног Балкана. Конкретно, на конференцији ће се истражити утицај Руско-украјинског рата на политику проширења Европске уније, као и импликације по регион Западног Балкана. Фокусираћемо се на улогу Европске уније и других великих сила (Сједињене Америчке Државе, Русија, Кина итд.) у региону, демократију, улогу цивилног друштва, стање медија, популизам, утицај деснице, добро управљање, инфраструктурне инвестиције и стабилократију.

Пријава је отворена за студенте постдипломских студија, истраживаче на пост-докторским студијама, запослене на факултетима и истраживачким институтима, као и практичаре у области политичких наука, права, међународних односа, јавних политика и економије

Предлажемо панеле формулисане у складу са тренутним геополитичким контекстом:

  • Геополитика и геоекономија на Западном Балкану
  • Политика проширења ЕУ у контексту нове геополитичке реалности
  • Геополитика и утицај на промену политичког система
  • Европска унија, ауторитаризам и демократија
  • Локалне јавне политике и одговор на геоекономски утицај
  • Заробљени медији (media capture)
  • Снага цивилног друштва као баријера геоекономским трендовима
  • Енергетска криза и зелена агенда за Западни Балкан

Позивамо заинтересоване учеснике да доставе сажетак до 250 речи као и кратку биографију на мејл адресу politicke.nauke.srbije@gmail.com до 15. јула 2023. године. Обавештење о прихваћеном раду биће послато најкасније до 31. јула.

Радујемо се вашем учешћу на конференцији.

Београд, 21. јун 2023. године

Related Posts