Вести

,

Позив на X Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић

Фондација др Зоран Ђинђић у сарадњи са Факултетом политичких наука организује X Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић. Школа ће се ове године бавити темом „Дело Зорана Ђинђића – двадесет година касније“ и одржаваће се у Београду од уторка 14. новембра до четвртка 16. новембра 2023. године.

У години када се навршавају две деценије од убиства др Зорана Ђинђића, Регионална Школа политичке филозофије др Зоран Ђинђић има за циљ да обнови интересовање за Ђинђићев академски, научни и политички рад. Ђинђићев академски и научни рад, у различитим фазама његове каријере, обухватају како значајан допринос пропитивању и критичкој анализи доминантних филозофских праваца у његовој младости, тако и бављење политиколошким и уставним темама у каснијим фазама стваралаштва. Ђинђић је у својим теоријским радовима покушао да одговори на кључна питања времана у којем се регион налазио, у тренутку када су се мењале филозофске, правне и економске парадигме, геополитичке околности и државне границе.

Ђинђићев практично-политички рад био је омеђен борбом против ауторитарног режима током деведесетих, (ре)изградњом институција представничке демократије и правне државе, те решавањем крупних државних и територијалних питања у контексту када се регион опорављао од ратних дејстава и међунационалне нетрпељивости.

Питања која школа покреће су она о релевантности Ђинђићевог академског и политичког рада данас, утицају на савремена регионална друштва и државе, као и његовом доприносу решавању најзначајнијих политичких питања крајем деведесетих и почетком двехиљадитих.

Право учешћа у Регионалној Школи политичке филозофије др Зоран Ђинђић имају студенти основних (друга, трећа и четврта година студија) и мастер студија из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Предност приликом селекције имаће млади који су друштвено ангажовани кроз рад на универзитету, институтима, у невладином сектору или кроз политички активизам. У оквиру школе биће организована предавања, радионице и студијске посете. Радни језик школе је БХС.

Трошкови превоза и смештаја за учеснике који нису из Београда биће потпуно покривени од 13. до 17. новембра као и део трошкова превоза до износа од 60 евра.

Пријава за учешће обухвата:

  • CV
  • мотивационо писмо од минимум једне А4 стране;

Документацију је неопходно послати до недеље 22. октобра 2023. до 17 ч на мејл адресу office@fondacija-djindjic.org

За сва додатна питања телефон за контакт је +381631663364

Related Posts