Вести

Додељена награда „Др Филип Брковић“ за 2024. годину

Свечаност у знак сећања на др Филипа Брковића, поводом које је додељена награда са његовим именом, одржана је на Факултету политичких наука. Награду су доделили породица Брковић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Церемонију доделе награда отворила је продеканка за студије I степена високог образовања проф. др Наталија Перишић, која се обратила у име Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Она је истакла да јој је велика част што присуствује овогодишњој додели награде и захвалила се породици Брковић. „Филип Брковић је био изванредан и у академском смислу и ван факултета, у свим својим активностима и данас на овом месту можемо да се присећамо колико су изузетна била његова постигнућа. Знам да ће младим људима ова награда значити и треба да буду поносни на њено име и на то што представља“, рекла је продеканка Перишић.

У име породице Брковић обратио се отац преминулог Филипа, Иво Брковић. Он је поздравио присутне и захвалио се свима који кроз доделу ове награде чувају сећање на Филипа Брковића. „Надамо се да ће и убудуће ова награда бити подстицај за достизање највишег нивоа знања и образовања. Унапред се радујемо свим будућим кандидатима и добитницима ове награде, у нади да ће се она додељивати дуги низ година“, казао је Иво Брковић.

У име Филипових пријатеља обратио се Иван Влајковић. Он је истакао значај који је Филип Брковић имао у његовом животу, као и то да је највише ценио његову пожртвованост у пријатељским односима. „Знао сам да увек могу да рачунам на њега и да неће штедети себе уколико мени нешто треба. Био је принципијалан и бескомпромисан, никада није варао, нити користио пречице и увек је радио за виши циљ“, изјавио је Иван Влајковић.

У име Студентског парламента Факултета политичких наука Универзитета у Београду обратио се председник Сава Шебек. Он је предочио да одговорно образовање представља више од пуког ишчитавања литературе. „Битно је да се студенти ангажују и надограђују своје знање кроз праксе и ваннаставне активности. Образовање треба искористити да би се унапредила наша будућност“, закључио је Сава Шебек.

На тему овогодишњег лајтмотива „Улажимо у образовање одговорно. За бољу будућност наше деце.“ говорили су претходни добитници награде Дуња Стојановић, Татјана Токовић, Ивана Динић и Никола Лукић.

Дуња Стојановић указала је на то колико је ова награда утицала на њу, како у пословном, тако и у приватном животу. Она је нагласила да је образовање кључни алат за суочавање са животним изазовима, али и то да награда препознаје освешћене младе људе.

Татјана Токовић је нагласила да је дужност да се идеали Филипа Брковића преносе даље и да знањем, амбицијом и вером млади људи могу мењати планету. Она је додала да би неки рекли да је то амбициозно, међутим она то назива „брковићским“.

Ивана Динић је изнела да значај образовања лежи у томе што захваљујући младим, образованим људима заједница профитира. Она је истакла важност улагања у студентску инфраструктуру, да земља треба да улаже како у наставно, тако и у ваннаставно особље, али и да путем стипендија и студентских размена мотивише младе да се образују и усавршавају.

Никола Лукић рекао је да овогодишњи лајтмотив не може и не треба да заобиђе ниједну генерацију. Он се осврнуо на тешкоће и изазове који се данас стављају пред младе, попут ширења непроверених информација путем друштвених мрежа.

Награду, која је по осми пут додељена, добио је дипломирани политиколог за међународне послове, Борис Каличанин. Он је изразио велико задовољство због тога што је овогодишњи добитник награде и да оваква признања одражавају дух заједништва. „Драго ми је што газим стопама које је Филип Брковић утабао. Награда ме је мотивисала да се посветим активизму и да се ставим на располагање студентима и њиховим представницима“, закључио је Борис Каличанин.

Награда у част преминулог др Филипа Брковића додељује се студенткињи или студенту Факултета политичких наука који је завршио/ла основне студије у року не дужем од 46 месеци од почетка студија, са просечном оценом 9.00 или више, а који се истакао/ла и у пружању доприноса развоја положаја студената на Факултету, као и унапређењу квалитета академског живота.

Свечану церемонију уприличио је АКУД ,,Бранко Крсмановић”, академски хор ,,Обилић”, под диригентском палицом Aне Ћосовић, који је извео академску химну Gaudeamus Igitur и песму ,,Ово је Србија”.

Модератор догађаја био је председник студентске организације Тимска иницијатива младих, студент Лука Лалошевић.

Related Posts