Вести

Одржана трибина ,,Ватра и мир: геополитика и израелско-палестински сукоб 2023″

Трибина на тему ,,Ватра и мир: геополитика и израелско-палестински сукоб 2023“, на којој су говорили проф. др Филип Ејдус са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и доц. др Михајло Копања са Факултета безбедности Универзитета у Београду, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Филип Ејдус говорио је о утицајима међународних фактора на израелско-палестински сукоб. Он је нагласио како појава недржавних актера утиче на развој сукоба и како то даље утиче на међународне односе. ,,У питању је веома комплексна геополитичка ситуација, напетост великих сила није постојала у овом интензитету још од Хладног рата. Имамо ерозију и кризу у међународном либералном поретку и долазимо до тога да је он на самрти”, рекао је проф. др Ејдус. Он је указао на то да постоји велика опасност да се рат прошири на друге регионалне фронтове, не неизбежно, али могуће. Проф. др Ејдус предочио је да тескобу у свету изазива неизвеност, тј. то да нико не зна какви ће резултати сукоба бити и какав ће утицај даље вршити.

Доц. др Михајло Копања указао је на значај тренутка у ком је дошло до развијања сукоба. Он је навео да сукоб траје већ дужи временски период, а да је у последње време доста јачег интензитета. ,,Ми зивимо у периоду геополотичке транзиције. Из једног поретка прелазимо у ратни, свет се пребрзо мења и све жаришне тачке почињу поново да се буде”, изјавио је  доц.ент Копања. Он је истакао да ниједна велика глобална сила не може изаћи без одштете из овог сукоба. Доц. др Копања закључио је да је Хамас добио легитимитет у свакодневном животу, али да није довољно јак како би се носио са великим силама.

Модератор предавања био је студент Данило Настић из студентске организације Европски студентски форум.

Предавање је организовала студентска организација Европски студентски форум са Факултета политичких наука у сарадњи са студентском организацијом Клуб студената Факултета безбедности.

Related Posts