Вести

Одржана трибина „Жене у предузетништву: историја, испитивање садашњости и визија будућности“

Трибина на тему „Жене у предузетништву: историја, испитивање садашњости и визија будућности“ одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Учеснице трибине биле су власница, главна и одговорна уредница радио станице “Naxi radio“ Маја Раковиц, оснивач и покретач приватне болнице “Bel Medic“ др Јасмина Кнежевић, председница Удружења пословних жена др Сања Поповић Пантић и архитекта и власница агенције “AT Consulting” Тијана Секулић.

Маја Раковиц говорила је о изазовима са којима се сусретала након одлуке да из јавне установе пређе у приватно предузетништво и оснује своју радио станицу. Она је истакла да јој је било потребно три године да оствари прву зараду и да је долазак британскe корпорацијe за емитовање радијског и телевизијског програма у свету (BBC) имао значајан утицај на усмерење и напредак рада у редакцији. „Радио је ушао у своју трећу револуцију, а аудио подкасти су радијска будућност. Оно што је најважније и оно за шта сам се увек залагала јесте то да једни другима не будемо конкуренција, већ да заједно учимо и тако развијамо нашу индустрију“, подвукла је Маја Раковиц.

Др Јасмина Кнежевић подсетила је да су деведесете године на нашим просторима биле тешке и стресне, а да приватно здравство готово није ни постојало. Она је додала да су се у тој ситуацији у највећој дилеми нашли образовани људи који су разматрали могућност покретања бизниса у нашој земљи или у иностранству. „Незадовољство је било кључ да се из јавног здравства пребацим у самостално предузетништво. Наду сам видела у појави нових самосталних предузетника који су без капитала и политичке конекције успели да развију своје бизнисе“, закључила је др Јасмина Кнежевић.

Др Сања Поповић Пантић осврнула се на атмосферу у којој су настајали бизниси покренути иницијативом социјално угрожених жена којима је посао био неопходан. Она је подсетила да су, упркос лошој економској ситуацији, њихове фирме настајале и из амбиције да остваре свој потенцијал, жеље и креативност. „Оно што је годинама недостајало предузетницима јесте умрежавање и међусобни контакти, који су од велике важности за данашњи бизнис. Осим тога, важно је образовање које видим као једини прави пут ка успеху“, поентирала је др Сања Поповић Пантић.

Тијана Секулић појаснила је да је ера дигитализације у великој мери допринела развоју предузетништва и омогућила шири спектар послова на тржишту. Она је истакла да је тржишту била потребна фирма која ће понудити услугу израде сајтова и да ју је то подстакло да оснује своју агенцију “АТ House“, а касније фирму “AT Consulting“ која се бави тренинзима за предузетништво и дигиталним маркетингом. ,,Ако сте радознали и истражујете више ствари, тиме ћете створити више идеја. Друштво данас другачије гледа на предузетништво и тежња ка слободи изражавања креативности је нит која спаја предузетнике“, употпунила је Тијана Секулић.

Модераторка трибине била је студенткиња Срна Топаловић из студентске организације Европски студентски форум.

Трибину је организовала студентска организација Европски студентски форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts