Вести

Одржано предавање ,,Да ли је Русија заиста изузетна? Месијански наративи великих сила у упоредној перспективи”

Предавање на тему ,,Да ли је Русија заиста изузетна? Месијански наративи великих сила у упоредној перспективи” одржала је проф. др Алицја Цурановић са Универзитета у Варшави на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Алицја Цурановић објаснила је да је овом темом почела да се бави јер није било истраживања о месијанизму у пост- совјетској Русији. Она је нагласила да 19. век види као кључан за развој политичког месијанизма који легитимише руску експанзију у Сибиру и појединим деловима Азије. „Тврдим да статус земље омогућава прецизније објашњење зашто се наративи мисија разликују једни од других. Оцењујући статус државе, фокусирам се не толико на њену материјалну основу, већ на нормативне основе“, рекла је проф. др Цурановић. Она је указала да државе које тврде да су велике силе морају да имају своју мисију коју ће настојати да прате, а оно што ће понудити ово истраживање јесте оригинална перспектива осећаја мисије у политици. Она је подвукла да је њен циљ да истакне везу између наратива мисије и статуса, упоређујући данашњи руски дискурс са месијанским традицијама других земаља.

Предавање је одржано у организацији Центра за међународну безбедност Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts