Вести

Успешно реализован боравак студенткиња новинарства у локалним медијима у Србији

У оквиру пројекта ,,Оснаживање локалних медија – сарадња новинарки, професора и студенткиња новинарства”, четири студенткиње завршне године новинарског смера Факултета политичких наука имале су прилику да недељу дана, од 26. новембра до 1. децембра, проведу радећи са уредницама локалних медија и учећи од њих, чиме су обогатиле своје искуство и допринеле квалитетном извештавању малих, независних локалних портала у Ужицу, Краљеву, Ваљеву и Крагујевцу.

Славица Вујанац, уредница портала “VAmedia Nova” из Ваљева, угостила је Марију Кузмановић, студенткињу четврте године новинарства Факултета политичких наука. Марија је том приликом присуствовала различитим политичким конференцијама и културним догађајима, пратила је трибину ,,Подржи и потпиши ПроГлас” у Ваљеву и разговарала са директором ЈКП-а Водовод о свим реализованим пројектима у текућој години, али и о будућим инвестицијама. У јеку је предизборна кампања, те је Марија присуствовала представљању појединих странака и њихових изборних програма. Такође, бавила се темом ,,Млади и алкохолизам”, а за наредни период припрема причу о реконструкцији Ваљевске болнице која је најављивана чак 8 година уназад, а радови почињу на пролеће идуће године. Ваљево је град који броји скоро 90 спортских клубова, а и даље нема амбуланту спортске медицине, а мањка и лекара специјалиста који се баве том облашћу. Тим поводом, Марија је интервјуисала јединог амбулантног лекара спортске медицине у граду.

Наша студенткиња Теодора Јоветић је радну недељу провела у Краљеву сарађујући са Марином Миљковић Дабић, уредицом портала „Круг“. Теодора је била у посети добровољном ватрогасном удружењу, а припремала је и текстове о условима у којима живе станари студентског дома, али и ученици средњих школа. Имала је прилику да разговара са паром који је прославио 60 година брака, а у току свог боравка у Краљеву направила је и TikTok снимак о упознавању града који ће бити од користи свима који у Краљево долазе по први пут.

Марија Обреновић, уредница портала “Pressek” из Крагујевца и председница Управног одбора Local Press-а, угостила је студенткињу Тамару Деспић. Њих две су испратиле трибину под називом ,,Подржи и потпиши ПроГлас”, и панел дискусију ,,Стоп фемициду – не игнориши зло”. Тамара је у разговору са грађанима Крагујевца сазнала много тога о локалним проблемима, о чему ће писати приче у наредном периоду. Посетила је глумачке пробе представа ,,Вида” и ,,Ми нисмо ваша деца, драга Јелена Сергејевна” и написала најаве за њих.

Ужице је посетила студенткиња Јулија Јанковић која је током целе недеље радила са искусном новинарком и уредницом портала “Užicemedia“ Надом Тошић. Приликом посете Ужицу Јулија је имала прилику да посети изложбу међународне колоније уметничке керамике ,,Злакуса” у галерији у Ужицу и музејску поставку ,,Успомене и заборав” и о томе напише текст. Поводом 82. годишњице битке на Кадињачи, писала је о самом обележавању и догађају у оквиру меморијалног комплекса Кадињача. У наредној години Ужице ће бити престоница културе, те је тим поводом интервјуисала директора Културног центра Ужице и са њим разговарала о томе како се Ужице као град припрема за 2024. Такође, са уредницом Надом Тошић ради на тексту о саобраћајници Ужице-Златибор, где истражује податке о броју несрећа на тој саобраћајници.

Овај пројекат је студенткињама четврте године новинарства на Факултету политичких наука омогућио да на терену искусе новинарски посао, и увере се у то колико је позив новинара значајан за друштво уопште. У сарадњи са уредницама написале су и објавиле неколико текстова, а остатке прича и о другим темама писаће све до краја марта 2024, до када и траје пројекат ,,Оснаживање локалних медија – сарадња новинарки, професора и студенткиња новинарства”. Њихова посета Ваљеву, Краљеву, Крагујевцу и Ужицу била је посебно искуство које је омогућило да о новинарству, селекцији прича, обради тема и локалним заједницама науче од искусних новинарки и уредница, док су уреднице могле да сазнају много тога о новим технологијама и потенцијалима друштвених мрежа које могу да искористе у свом будућем раду и побољшају видљивост портала и тема којима се баве.

Све реализоване приче током боравка у локалним медијима, као и друге теме на којима раде учеснице пројекта биће објављене на посебном сајту пројекта, чија је израда у току.

Пројекат се финансира средствима индивидуалног Алумни гранта Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, којим руководи проф. др Александра Крстић, ванредна професорка Одељења за новинарство и комуникологију.

У међувремену, на следећим линковима локалних портала налазе се вести и приче чије су ауторке наше студенткиње:

Europrom za kulturu

Filipović: Imali smo ulaganja , ali nedostaje kadar

Podiže se glas za ProGlas (VIDEO)

https://uzicemedia.rs/obelezena-82-godisnjica-borbe-na-kadinjaci/

https://uzicemedia.rs/kolonija-zlakusa-brend-uzica-umetnost-ozivela-tradiciju/

https://www.pressek.rs/kragujevac/proglas-u-kragujevcu-umesto-tribine-miting/

https://www.pressek.rs/REFLEKTOR/premijera-predstave-vida-skole-glume-supermama/

https://www.pressek.rs/REFLEKTOR/nova-predstava-bardteatra-mi-smo-vasa-deca-draga-jelena-sergejevna/

Omladinske zadruge bez omladinaca

 

Related Posts