Вести

Први дан пилот такмичења из Грађанског васпитања на Факултету политичких наука

Први дан пилот такмичења из Грађанског васпитања, које спроводи Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и сарадњу Факултета политичких наука Универзитета у Београду (ФПН) и Националне асоцијације наставника/ца Грађанског васпитања и сарадника/ца (НАГВИС), одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду..

Такмичење су отвориле Елеонора Влаховић из ЗУОВ-а, продеканка за студије првог степена високог образовања проф. др Наталија Перишић са ФПН-а, Ивана Рамадановић из ОЕБС-а и Мелита Ранђеловић из НАГВИС-а.

Елеонора Влаховић поздравила је наставнике и ученике и захвалила се што су прихватили да учествују у овом пилот такмичењу од велике важности, јер је потребно да се такмичење испита и провери пре него што крене са радом. Она се осврнула на могућност да ученици, поред тога што учествују, имају и прилику да дају повратну информацију о томе како су доживели припреме и само такмичење. „Последњих седам година имамо велику подршку ОЕБС-а који је омогућио да се програми, приручници, обуке, мониторинг, али и ово такмичење реализују. Од вас очекујемо да будете насмејани, расположени и да сарађујете на најбољи могући начин, јер је ово екипно такмичење“, навела је Елеонора Влаховић.

Проф. др Наталија Перишић истакла је да ово такмичење треба да буде спортско, у лепој, колегијалној атмосфери уважавања. Она је навела све студије на Факултету политичких наука и додала да постоји чак 24 мастер програма, као и шест докторских студија које покривају различите области. „Сматрам да је Факултет политичких наука најбоље место да се одржи једно овакво такмичење, јер се ми трудимо да развијемо све оне вредности које су у основи грађанског васпитања. На академски начин покушавамо да допринесемо томе да ово друштво буде друштво једнаких шанси за све и надамо се да они које занимају ове вредности, јесу они који ће изградити такво друштво“, поручила је продеканка Перишић.

Ивана Рамадановић оценила је да је ово такмичење прилика за забаву, упознавање младих људи из других делова Србије и проширивање видика. Она је подсетила да је Србија једна од 57 чланица ОЕБС-а и да ОЕБС годинама има успешну сарадњу са Заводом за унапређење образовања и васпитања. „ОЕБС промовише вредности као што су толеранција, поштовање људских права, подела власти, недискриминација и мултикултуралност. Нама је било природно да подржавамо реформу грађанског образовања, јер су то вредности које ми као огранизација негујемо“, рекла је Рамадановић.

Мелита Ранђеловић нагласила је да ово пилот такмичење помаже да сагледамо који су његови квалитети и на који начин ће се спроводити наредних година, а учесници имају прилику да то испитају заједно са организаторима. Она је пожелела ученицима много среће и поручила им да не схватају ово само као међусобно такмичење, већ и као такмичење са собом у коме треба да провере у чему су добри и на чему још треба да раде. „Ситуације којима ћете се бавити треба да вас доведу у позицију да користите различите компетенције и да покажете колико су знања и вештине, које сте усвојили на грађанском васпитању, за вас биле значајне.  Дубоко верујем да ће вам све оно што сте учили помоћи да се лакше сналазите у друштву, да партиципирате и допринесете да наше друштво буде квалитетније“, закључила је Мелита Ранђеловић.

Након свечаног отварања, уследио је жреб. Капитени осам такмичарских екипа извукли су редни број представљања одговора на задатке. Осам екипа од по три ученика из Гимназије „Патријарх Павле“ из Београда, Четврте београдске гимназије, Прве београдске гимназије, Шесте београдске гимназија, Пожаревачке гимназије, Гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине баште, Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника и Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада, иамли су два сата да одговоре на задатак на тему ,,Гласање – право или обавеза?”. Задатак је био да на основу теме одговоре на четири сета питања која се тичу излазности на изборе, права гласа, питања да ли увести обавезно гласање, аргуменате „за“ и „против“ увођења обавезног гласања, али да осмисле слоган за свој задатак. На представљању одговора на задатке, такмичарске екипе имале су по десет минута да своје идеје представе жирију и публици. На самом крају представљања свака екипа предложила је слоган којим би подстакле младе на политичку партиципацију.  Слогани су гласили: „Искористи прилику и промени политику“, „Не дозволи да ти пензионер одузме глас“, „Гласај, јер од тога зависи твоја будућност“, „Разговор је јефтин, гласање је бесплатно“, „Право г(л)аса“, „И твој глас је битан“, „Будућност остаје на нама. И шта ћемо сад?“ и „Ако немаш за кога, имаш против кога“.

Такмичари су се затим упознали са радом невладиних организација. Ученици су имали прилику да разговарају са представницима ових организација и увиде значај цивилног друштва за демократију.

Након представљања невладиних организација, средњошколци су обишли и Центар за медије и медијска истраживања Факултета политичких наука. Они су посетили редакције студентске радио емисије „Слушаоницa 6“ и телевизијску продукцију студената „ФПН ТВ“ и имали прилику да се опробају у улогама телевизијских и радио новинара, као и да се ближе упознају са процесом креирања аудио и видео садржаја.

Средњошколце је дочекала и екипа из „Дах театар“, који су им представили примере ангажоване уметности која подстиче личну и друштвену трансформацију.

На самом крају првог дана, проглашени су финалисти, као и екипа која је добила највећи број гласова публике. У име Факултета политичких наука, доц. др Никола Бељинац саопштио је које три такмичарске екипе иду у финале и настављају такмичење другог дана. Он је нагласио да је жири имао тежак задатак у избору три најбоље екипе, јер су све презентације биле квалитетне и одлучивале су нијансе.

У финале пилот такмичења из Грађанског васпитања пласирале су се екипе ученика Прве београдске гимназије, Гимназије „Патријарх Павле“ из Београда и Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника. Највећи број гласова публике добила је екипа ученика Четврте београдске гимназије.

Related Posts