Вести

Одржано предавање „Будућност медија – трендови у САД“

Предавање на тему „Будућност медија – трендови у САД“, на којем је говорила др Ники Ашер, ванредна професорка на Универзитету у Сан Дијегу на одсеку за студије комуникација, професорка на постдипломским студијама на Универзитету Илиноис “Urbana-Champaign” и виша сарадница у Центру за новинарство и слободу “Open Markets Institute”, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Александра Крстић представила је гошћу предавања и истакла важност едукације медијских радника о употреби вештачке интелигенције. Професорка је додала да је тема ,,Како преживети AI“ актуелна у свету, а недовољно покривена у Србији.

Др Ники Ашер говорила је о променама које је вештачка интелигенција унела у област новинарства, али и у друге сфере људског деловања. Она је објаснила да успешност употребе вештачке интелигенције као алата зависи од квалитета података које човек употребљава приликом њеног коришћења. „Овај вид технологије није потпуно поуздан, већ врши предвиђања на основу математичке вероватноће. За разлику од машина, људи су непредвидиви и њихова главна предност је у комуникацији са људима, могућности физичког присуства догађајима и способности читања емоција“, објаснила је професорка Ашер. Она је додала да људи, због страха од непознатог, са појавом нове технологије често падају у моралну панику. Др Ашер је указала да је важно знати да свака технологија има своју употребу, а да начин њеног коришћења зависи искључиво од човека.

Предавање је одржано у оквиру серије отворених предавања Центра за медије и медијска истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а реализовано у оквиру програма “Media Literacy and Disinformation” Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

 

 

 

Related Posts