Вести

Додељена Награда др Филип Брковић

Свечаност у знак сећања на др Филипа Брковића, поводом које је додељена награда која носи његово име, одржана је на Факултету политичких наука. Награду су доделили породица Брковић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Церемонију је свечаним говором отворио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић. „Одрастајући у породици вредних и поштених родитеља Јелене и Иве Брковића, Филип је стасавао на најбољој академији живота учећи се од малена марљивости, поштењу, доброчинству и човекољубљу“, рекао је професор Симић. На крају свог говора декан је нагласио да се Факултет политичких наука са поносом и са тугом сећа др Филипа Брковића.

У име породице Брковић присутне је поздравио отац преминулог Филипа, Иво Брковић. „Надамо се да ће ова награда бити подстицај за досезање највиших нивоа квалитета знања и побољшању свих аспеката студентског стандарда. Унапред се радујемо свим будућим носиоцима награде и надамо се њеном трајању”, казао је господин Брковић. Он је посебну захвалност исказао према свима који су установили и омогућили доделу награде у Филипову част.

Награду која је додељена по трећи пут добио је дипломирни политиколог Милош Московљевић. „Велика је част бити одабран између толико сјајних колега из моје генерације, а још је већа част понети награду која носи име др Филипа Брковића“, рекао је Милош Московљевић и додао да ћемо свет учинити лепшим и бољим за живот само ако будемо наставили Филиповим путем, путем који покреће и инспирише.

Говорећи о природи Филипове личности кроз анегдоте, његов дугогодишњи пријатељ, Бранко Вучинић истакао је да је Филип људе сматрао највећим богатством, веровао је у добро у људима, волео да учи од других, а боље од себе је доживљавао као инспирацију. У то име, поручио је присутнима да  често грле своје одабране важне људе и да их из тих загрљаја осећају, као што је то чинио и Филип.

На почетку церeмоније интонирана је академска химна Gaudeamus Igitur у извођењу АКУД „Бранко Крсмановић – Академски хор Обилић”, који је након доделе извео још неколико песама, под диригентском палицом Даринке Матић-Марковић.

Награда у част преминулог др Филипа Брковића додељује се студенткињи или студенту Факултета политичких наука који је завршио/ла основне студије у року не дужем од 46 месеци од почетка студија, са просечном оценом 9.00 или више, а који се истакао/ла и у пружању доприноса развоја положаја студената на Факултету, као и унапређењу квалитета академског живота. Овогодишњи конкурс односио се на генерацију која је први пут уписала прву годину основних студија 2014. године.


Related Posts