Вести

,

Одржана трибина „Технологије и екологија“

Трибина под називом „Технологије и екологија“, у организацији Тима за акције и циљеве одрживог развоја, одржана је на Факултету политичких наука у оквиру Недеље одрживог развоја. Учесници су били Кристина Џодић, сарадник у настави на Катедри за електроенергетске системе на Електротехничком факултету, Драган Живојиновић, асистент на Факулету политичких наука и Ђорђе Ђорђевић, суоснивач стартап акцелератора Smart City Challenge Serbia.

Сарадник у настави на Катедри за електроенергетске ситеме на Електротехничком факулету Кристина Џодић је говорила о обновљивим изворима енергије, указавши на то да у Србији постоји могућност за развијање малих хидроелектрана, фотонапонских система и ветроелектрана. „У систему у коме имате много обновљивих извора енергије морате последично да имате и додатне трошкове како бисте потрошачима доставили квалитетну робу. Дакле, треба пуно уложити и у управљање и контролу самог система“, истакла је Џодић.

Према речима Драгана Живојиновића, асистента на Факултету политичких наука, промене у производњи електричне енергије и у потражњи са фосилним горивом су веома важне у међународним односима, јер су земље које теже да имају моћ одувек настојале да поседују контролу над енергијом. „Данас је могуће очекивати нови талас нуклеаризације, који се, нажалост, не односи само на војно, већ и на цивилно, зато што државе увек гледају шта им је краткорочно исплативије, а не дугорочно безбедније“, упозорио је Живојиновић.

Суоснивач стартап акцелератора Smart City Challenge Serbia Ђорђе Ђорђевић објаснио је да је технолошки напредак увек био важан за земље како би се развиле и да зато све више држава улаже у развој нових технологија. „Све иде ка томе да се смање емисије штетних гасова, загађење, употреба електричне енергије, као и да се што више уштеде ресурси, а томе ће допринети технологија, која је одувек била покретач промена“, закључио је Ђорђевић.


Related Posts