Вести

Одржана трибина „Политика и књижевност”

Трибина под називом „Политика и књижевност“ у организацији Факултета политичких наука Центра за демократију, а у сарадњи са Конрад Аденауер Фондацијом, одржана је на нашем Факултету. На трибини су говорили књижевни и филмски критичар Милан Влајчић, професор и књижевни критичар др Александар Јерков и писац и преводилац  Александар Гаталица.

У име Факултета политичких наука присутне је поздравила проф. др Сања Домазет, која је као модераторка догађаја укратко представила тему трибине. Догађају је претходила пројекција кратког филма који говори о књижевницима двадесетог века на чији рад је политика утицала.

Књижевни и филмски критичар Милан Влајчић се кроз приче о познанствима са нашим најпознатијим писцима осврнуо на развој књижевности на овим подручјима и какав је утицај политика имала на то. „Код нас је култура запажена само као инцидент“, рекао је Влајчић.

Професор др Александар Јерков сумња да би ико волео да чује како звучи књижевност из угла политике, али да упркос томе не постоји ништа што је књижевно, а да нема политичку вредност. „Наша књижевност имала је врхунску привилегију да има таква књижевна дела која су надјачала нашу историјску тежину“, додао је професор Јерков. Према његовим речима две највеће књижевне личности двадесетог века, Андрић и Црњански, били су политички ангажовани и зато многа њихова дела имају извесну политичку вредност.

Писац Александар Гаталица предочио је како су писац и његово дело две различите ствари и како је основни задатак писца да направи објекат лепоте и додао да су писци као и сви други људи кварљиви. „Да није тако ми бисмо имали историју политичких памфлета, а не књижевност“, оценио је Гаталица. Он је истакао да је књижевност имунизована на политику када је реч о односу политике и књижевности.

Догађај је организован у оквиру активности поводом прославе 50 година Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 


Related Posts