Вести

Улога социјалног рада у кризним ситуацијама

Нове светске околности

Нажалост, неки новији примери масовних страдања великог броја људи, са свим обележјима кризе, као што је пандемија SARS-CoV-2 (корона вирус), указали су на перманентност потребе креирања специфичних модела интервенција у кризи. У таквим околностима уобичајени начини реаговања и решавања проблема не одговарају тренутним захтевима ситуације (Roberts, 2000, према Dattilio & Freeman 2011). Међутим, ако модел кризне интервенције није базиран на јаким емпиријским и практичним основама може се десити да интервенција у кризи буде неуспешна или чак контрапродуктивна, без обзира на несумњиву намеру да се помогне жртвама трауме (Caul & Velzant, 2005, prema Roberts & Everly, 2006).

Посебно осетљиве групе

Криза има више нивоа: у кризи се може наћи појединац (микро ниво кризе), групе и организације (мезо ниво) и веће друштвене заједнице (макро ниво кризе). Оно што је добра вест јесте да се већина особа око 60-90% (George S. Everly, Jr, PhD, ABPP) се након кризе релативно брзо опорави и функционише једнако као и пре кризе, или чак можда и квалитетније.

Међутим, посебно осетљиве групе у условима пандемије корона вируса су: старија лица, особе са инвалидитетом, адолесценти, млади и деца, жене жртве насиља у породици, избеглице и мигранти и мањине, који постају још рањивији у ванредним околностима. Оно што за њих представљају фактори ризика су:

  • Одсуство приступа делотворним системима праћења и раног упозоравања и здравственим услугама. Предвиђа се да ће епидемија корона вируса имати знатан утицај у разним секторима.
  • Доста се ослањају на неформалну економију.
  • Налазе се у областима подложним кризама.
  • Имају неадекватан приступ социјалним услугама односно политичком утицају.
  • Имају ограничене капацитете и могућности за издржавање и адаптацију.
  • Имају ограничен или никакав приступ технологијама.

Улога социјалног радника и социјалне раднице

Много је прилика да социјални радник игра улогу у кризној интервенцији: заступника, посредник, координатора, сарадник, организатор заједнице, консултант, саветник, евалуатор, извршилац, планер, решавалац проблема, известилац и модификатор система итд. Социјални стресори као што су сиромаштво, злоупотреба супстанци и криминал ометају способности појединаца и њихових породица.

У многим земљама социјални радници подржавају заједнице које су погођене вирусом Covid-19. Социјални рад има суштинску улогу у првој линији борбе против ширења вируса кроз подршку заједницама да заштити себе и друге физичким дистанцирањем и социјалном солидарношц́у.

Кључне улоге социјалног рада у овом тренутку:

  1. Осигуравање да су најугроженији укључени у планирање и реаговање.
  2. Организовање заједница како би се осигурала доступност основних ствари као што су храна и чиста вода.
  3. Заговарање унутар социјалних услуга и према доносиоцима одлука о важности прилагођавања услуга различитим групама корисника те промоција проактивности у заједници.
  4. Омогућавање физичке дистанце и социјалне солидарности.
  5. Као професија, залаже се за унапређење и јачање здравствених и социјалних услуга као суштинске заштите против вируса, неједнакости и последичних социјалних и економских izazova.

Izvor: www.ifsw.org, www.socijalnoukljucivanje.gov.rs

Related Posts