Вести

Дискусиона група за практичаре ”Ментално здравље помагача – брига о себи”

Први онлајн сусрет  дискусионе групе одржан је 4. маја 2020. године , а тема сусрета била је „Ментално здравље помагача – важност бриге о себи“. Сусрету је присуствовало 20 учесника, а речи добродошлице упутила је социјална радница и руководилац одељења за информисање, промоцију и подршку у Републичком заводу за социјалну заштиту Славица Милојевић. Идеја водиља ФПН КонекТаС волонтерског сервиса била је да кроз дискусионе групе и интерактивну размену искуства сваког понедељка говоримо о социјалним радницима, о начинима самозаштите и искоришћавању ресурса из заједнице са циљем превенције сагоревања у даљем професионалном развоју.

Након речи добродошлице, уследила је и уводна реч доценткиње Факултета политичких наука др Аните Бургунд Исаков која је истакла да је ментално здравље помагача тема која је увек актуелна и подсетила нас колико је важно да се овом темом бавимо и током кризних, али и ван кризних ситуација.

„Потребно је много неговања за оно што нам се сада дешава, па можда се вратимо уназад и понегујемо и неке раније трауме“ истакла је доценткиња Бургунд Исаков.

Иницијативу ФПН КонекТаС волонтерског сервиса поздравила је и социјална радница Центра за социјални рад Велико Градиште, Нада Петровић, а потом и похвалила постојање фејсбук групе Удружење активних социјалних радника кроз коју социјални радници свакодневно размењују искуства. Колегиница Петровић је навела да у њеном случају рад у Центру током трајања пандемије је нешто лакши и да има више времена да се посвети корисницима. У тренуцима умора од посла, труди се да направи паузу и да ради ствари које воли – вожња бициклом, баштенство.

Нешто другачије искуство поделила је социјална радница Центра за социјални рад општине Чукарица Весна Стојановић која је навела како сматра да више не поседује механизме самозаштите, те да је сагорела и пре него што је почело ванредно стање. Као потенцијално охрабрење помагачима након ванредног стања предлаже екстерног супервизора, а подршка коју добија кроз размену искуства и дискусионе групе са колегама је нешто што је неопходно и што је  уједно њен вапај.

„Сав терет са здравствене заштите пребациће се на социјалну заштиту“                  навела је  Весна Стојановић, у чему се сложила и колегиница Дејана Савић:

„После здравства, социјална заштита треба да покупи оно што је остало током трајања ове пандемије“.

Прва дискусиона група за практичаре на тему менталног здравља помагача обележена је и бројним предлозима и темама за даље сусрете – развој личних снага и вештина, самозаступање, сагоревање социјалних радника у директном раду са корисницима,  значај постојања супервизијске подршке. Професорка др Јасна Хрнчић отворила је и важно питање које се тиче степена преузимања одговорности социјалних радника, али и притиска система за преузимањем одговорности која није у рукама струке.

Наредни сусрет заказујемо за 7. мај са почетком у 17 часова, када ћемо у оквиру вебинара за практичаре разговарати на тему „Специфичности телефонског саветовања и телефонски рад у кризним ситуацијама“.

Теодора Хрњаковић, волонтерка ФПН КонекТаС тима

Related Posts