Вести

Дискусиона група: „Локалне иницијативе за подршку бескућницима током пандемије“

Дискусиона група на тему Локалне иницијативе за подршку бескућницима током пандемије одржан је у четвртак 14.05.2020. у организацији Волонтерског сервиса ФПН КонекТас, путем апликације Зоом. Присуствовало је 15 учесника, модератор сусрета била је Ивана Сератлић, једна од оснивача сервиса.

Излагачи на дискусионој групи биле су представница организације АДРА Србија Милица Крстић, предствница организације Излазак-организација за борбу против зависности и ресоцијализацију Моника Жугић и Весна Стојановић из Градског центра за социјални рад Одељење Чукарица. Милица и Моника су укратко изожиле циљ својих организација док је Весна говорила о томе како то изгледа из угла државног сектора. Њих три осврнуле су се на проблем бескућништва пре настанка пандемије, али говориле су и о томе како то изгледа након увођења ванредног стања, шта се све то променило и који проблеми су наступили. Након њиховог излагања, студент Александар Тасић изнео је занимљиву идеју за решавање питања бескућништва. Развила се дискусија око саме идеје, али настали су и други примери решења.

Тема у вези подршке бескућника, како каже Ивана, није популарна и увек је на запећку. Ивана додаје да је бескућништво најтежи облик социјалне искључености и кршења људских права, да су проблеми са којима се сусрећу бескућници комплексни и да често нема конкретних системских решења. Зато је циљ ове дискусионе групе био да укаже на добре примере праксе и да подстакне развој идеја за решавање проблема. Сви учесници су се сложили да на проблему бескућништва треба радити удруженим снагама. Социјална радница, Весна, је истакла да помоћ невладиних организација када је у питању проблем бескућништва велики и истакла добру сарадњу са њима.

Ово је само један од онлајн сусрета који одранизује Волонтерски сервис ФПН Конектас, у наставку је календар активности и табела ресурса помоћи бескућницима.

Невена Јањић, студенткиња четврте године и волонтерка ФПН КонекТас сервиса

Назив организације Где се налази Услуге које пружа Wеб сајт
АДРА Србија Београд Пакети хране и хигијенских средстава

СОС телефон  психосоцијално саветовање

хттпс://адра.орг.рс/
Излазак- организација за борбу против зависности и ресоцијализицију Београд Дневни боравак у коме се служи оброк или пакети готове хране хттпс://www.излазак.орг/индеx.пхп/ср/
СПЦ – Верско добротворно старатељство                                    Београд Народна (црквена) кухиња хттпс://старатељство.рс/црквена-народна-кухиња/
Солидарна кухиња

 

Београд Пакети хране

 

хттпс://www.фацебоок.цом/солидарнакухиња/

Related Posts