Вести

Вебинар: „Covid-19 и трговина људима- изазови, могућности и правци борбе“

02.06.2020. одржан је вебинар у организацији ФПН КонекТас-а на тему „Covid-19 и трговина људима- изазови, могућности и правци борбе“. Присуствовало је 16 учесника. Модератор скупа била је МА Сања Полић, члан КонекТас тима, запослена на Факултету политичких наука УБ у својству истраживача-сарадника у настави.

Гости сусрета били су Ђорђе Доганџић, социјални радник запослен у Центру за заштиту жртава трговине људима, Андријана Радојичић, социјална радница у НВО „Атина“ и Марија Вукашиновић, социјална радница у НВО „Астра“.

Тема трговина људима са акцентом на период изолације услед вируса корона препозната је као значајна и код студената и код практичара. Сања је на почетку сусрета говорила о подацима до којих је дошла, о броју пријављених случајева трговине људима током изолације у Србији и другим државама и напоменула да је овај период донео многе ризике и појачао већ постојеће кад је ова група људи упитању.

Испред државног сектора учесницима скупа обратио се Ђорђе. Он је подвукао да је ситуација са корона вирусом донела свакодневну неизвесност и проблеме у свакодневном функционисању. Технички проблеми су били прва препрека са којим су се запослени у Центру сусрели проглашењем вандредног стања. Поблеми око одржавања контакта, идентификације жртава, теренске посете су неки од изазова са којима су се Ђорђе и његове колеге сусреле у протеклом периоду. Ђорђе је навео да су лична познанства и ослањање на партнере Астра и Атина омогућиле да Центар настави адекватно да пружа помоћ и подршку својим корисницима.

Андријана је у свом излагању ставила акценат на то да ванредно стање није свима исто пало. Она наводи да немају сви исте услове, немају сви куће и немају сви средства за одржавање хигијене. Поруке које су слате путем медија да је дошло до хармонизације у друштву и да број насиља и сучајева трговине људима није у порасту су погрешне. Криза која је настала под утицајем корона вируса је општа. Та општа криза појачава индивидуалну и они који су већ невидљиви постају још мање видљиви. Изазови са којима се Атина као невладина организација која пружа помоћ и подршку жртвама трговине људима сусрела у периоду изолације јесу пре свега немогућност задовољавања основних егзистенцијалних потреба, техничка ограничења које жртве имају ( немају сви приступ интеренету ни техничке уређаје), страх од губитка посла и страх од сиромаштва. Као снаге које су помогле да се из ове ситуације изађе са што мање последица биле су однос поверења који су корисници стекли са људима запосленим у овој организацији.

Испред организације Астра говорила је Марија. Она је истакла СОС телефон који је током карантина уобичајено наставио са радом,односно био је доступан 24/7. Здравствена недоступност, губитак посла, проблеми око ургентног смештаја и ургентне помоћи, одржавање теренских посета и акција су неки од проблема са којима се Астра сусрела. Марија је на сусрету подвукла да онлине рада са жртвама трговине људима није био адекватан као услуга за све. Она је навела да међу жртвама постоје они који су били врбовани онлине путем, и на тај начин овај вид услуге није био ефикасан. Као и Андријана Марија је навела да је поверење које су изградили код својих корисника био кључни ресуср у превазилажењу препрека у раду током изолације.

Јелена Анђелић из Црвеног крста Србије, говорила је о трговини људима и активностима које је Црвени крст предузео током карантина. Она је истакла онлине едукацију која је спроведена за време карантина на светском нивоу у коме су учешће узели и студенти и практичари из Србије.

Помоћ у задовољавању основне егизстенције, радних права, породично насиље и информације око пандемије су неке од услуга које су Астра и Атине пружале у периоду који је за нама.

Ситуација са корона вирусом на нашу жалост није прошлост. Нови начини решавања проблема, искуство који су запослени стекли, сарадња са другим секторима (полиција и правосуђе), повратну информацију који су корисници послали су предности које ће користити уколико опет дође до новог таласа вируса и изолације. Јелена је истакла да ни једна институција не може сама и да је међусобна подршка и сарадња кључ успеха.

„Изазови су термин који треба написати у дипломи испод титуле социјални радник“, навео је Ђорђе, док је Марија истакла значај супервизије и едукације помагачима у организацији у којој ради који су умногоме олакшали рад за време изолације.

За крај бих додала цитат који је Андријана у својој презентацији истакла. „When I was a boy and I would see scary things the news, my mother would say to me: „Look for the helperes. You will always find people who are helping.“ “, F. Rogers.

Последњи сусрет пре летњег одмора је завршен.

Практичари су препознали платформу ФПН КонекТас као значајну за ширење идеја, подршке и информација, а студенти као могућност стицања знања и познанства. Вебинари из циклуса „Ментално здравље помагача“ одржаваће се и током лета. Тим КонекТас позива све заинтересоване да шаљу своје предлоге за даље активности које ће почети за реализацијом септембра месеца.

Невена Јањић, члан тима ФПН КонекТас

 

Related Posts