Вести

Одржан округли сто ,,Управљање интернетом за почетнике – нове технологије траже нова решења и нове људе”

У сарадњи Удружења за промоцију, развој и примену интернета „Умрежи се“ које је члан ЕУРАЛО ( Европска асоцијација корисника интернета) и Факултета политичких наука у Београду, одржан је округли сто за студенте на тему ,,Управљање интернетом за почетнике – нове технологије траже нова решења и нове људе”. Скуп је имао за циљ да младим људима укаже на чињеницу да интернет није само технологија, већ и пословни, технички и правни систем који треба уредити и мотивише их да и они као будући стручњаци узму учешће у овом процесу.

Теме скупа биле су: Управљање интернетом, Заштита приватности и потрошача , Интернет право, Дигитални новац, Лажне вести..

Ненад Мариковић модератор скупа из удружења Умрежи се је информисао присутне да је овај округли сто подржан од стране Министарства за трговину, туризам и телекомуникације у овиру пројекта Управљање интернетом за почетнике, где су почетници они који први пут учествују у процесу управљњања интернетом. Удружење се бави глобалном мрежом већ дужи низ година, са аспекта употеребе и злоупотребе и окупља људе који се овим послом баве, са жељом да се унапреде технологије у пракси и унапреде дијалог свих са свима кроз све интерсне групе.

Мирјана Тасић, инжењер, објаснила је појам “управљања интернетом”аудиторијуму, објашњавајући да овај процес “обухвата развој и примену заједничких принципа, норми, правила и процедура при доношењу одлука и програма који обликују еволуцију и коришћење интернета”. У овом процесу треба да учествују владе држава,приватни сектор и корисници интернета. При томе, различити сектори имају различита очекивања од овог процеса. Тако, технолошки сектор очекује стандарде, пословни зараду, цивилно друштво очекује грађанске слободе, владе националну сигурност, а корисници задовољавање својих потреба. Зато су основне теме у управљању технолошки развој, право у сајбер простору, економија, друштвене и културолошке теме, развој приступа интернету, безбедност и сигурност, те сајбер криминал.
Подсећајући да интернет мора да остане отворен, сигуран, поуздан и инклузиван, она је указала на велику потребу за младим људима различих стручних профила који би се укључили у пројекте и програме управљања њиме. Управо зато, ова тема треба да занима и студенте друштвених факултета.

Горан Велагић, из удружења Умрежи се, нам је приказао развој правне регулативе у овој области. Парарелно са развојем интернета се развијала и правна регулатива кроз државне органе као што су Влада и Министарства, регулаторно тело РАТЕЛ, невладин сектор РНИДС и ПКС кроз арбитражну комисију за разрешавање доменских спорова, пословни сектор који представљају овлашћени регистри и интернет провајдери, као и сами корисници интернета који утичу на остваривање својих права. Права крајних корисника спадају у области: заштите података, приватности, интелектуалне својине, индустријске својине, ауторских права, електронског пословања, еуправе, сајбер криминала.
Никола Марковић, председнк Друшта Информатичара Србије рекао је да данас постоји 3,5 милијарде корисника интернета у свету, а да је масовно умрежавање свих уређаја преко интернет у току. У Србији 64,7 % домаћинстава има интернет, а технологија нам је испред организације и нормативне регулативе!

Понашање и заштита права потрошача на интернету Денис Перинчић из Републичке уније потрошача, Он је укратко објаснио права потрошача, а онда је акценат ставио на разлике у положају потрошача на интернету, како у погледу могућнос које они имају, тако и у погледу суптилних превара којима могу би изложени.

На положај потрошача на интернету посредно се указала је и Снежане Божић, ИТ консултант. Она је говорила о проблему “кривотворења робе на интернету”, од најчешћих предмета кривотворења (луксузна роба, пиратерија, роба која у_че на јавно здравље, основна роба широке потрошње), преко мотивације и оправдања за куповину (цена, импулсивна куповина, испуњавање очекивања), до ризика и последица оваквог поступања.

Предавање на тему биткоина као криптовалуте и блокчејна као специфичног алгоритма за биткоин одржао је професор Петар Кочовић. Насловљено је на енглеском језику, јер је након што је објашњено како се новац преноси на традиционалан а како на биткоин начин и који су принципи на којима се базира блокцхаин (отворена књига, дистрибуираност, синхронизација, рудари)

Закључак округлог стола је: Пажљиво и одговорно поступати са својим личним подацима, тражити заштиту од Повереника, болји интернет за децу“, БИТ 19833, користити право на „брисање података“, технолигија нуди заштиту али је то недоволјно (политика, закони, стандарди, процедуре…), што више слојева заштите,стално унапређивање прописа о заштити података,стална едукација, развијати свест о потреби чувања своје приватности и личних података,управлјати својим идендитетом….

20170529_111534 20170529_112931

Related Posts