Вести

Одржана симулација рада парламента Уједињеног Краљевства

Поводом завршетка програма „Популарна демократија”, а у оквиру предмета на основним академским студијама „Упоредна политика”, студенти друге, треће и четврте године симулирали су рад парламента Уједињеног Краљевства. Тема симулације био је излазак Велике Британије из Европске уније односно „Брегзит”. Студенти су за потребе својих наступа пратили рад актуелних личности у парламенту, анализирали њихове говоре и интервјуе како би што веродостојније приказали атмосферу једне седнице парламента.

У име управе Факултета политичких наука, симулацију је отворио продекан за науку, квалитет и самовредновање проф. др Дејан Миленковић. Симулацији су присуствовали и чланови Амбасаде Велике Британије и Вестминстерске фондације за демократију, који су уједно и подржали овај пројекат.

Заменица амбасадорке Велике Британије Ребека Фабрици истакла је да је као млађа често присуствовала седницама парламента и објаснила да је период „Брегзита” био напоран за Британију. „Када се у парламенту говори о Брегзит-у увек су присутне јаке емоције и у нашем парламенту се и даље воде интересантне расправе о овој теми. Ви сте одлично извели ову симулацију“, истакла је Ребека Фабрици.

Присутнима се обратио и регионални директор Вестминстерске фондације за демократију за Западни Балкан Емил Атанасовски, који је изразио велико задовољство што управо ова Фондација сарађује са Факултетом политичких наука. „Радили смо на томе да ангажујемо академску заједницу која може много да помогне свету модерне политике са новим чињеницама и истраживањима. Сматрам да је изузетно важно за једно друштво да има активне младе грађане“, закључио је Атанасовски.

Симулацији су присуствовали професор др Јован Теокаревић и асистент МА Стефан Сурлић са предмета „Упоредна политика”, али и ученици и професори средњих школа из Србије, који су однели победу на конкурса „Покрени-промени”, за најбољу иницијативу односно акцију коју средњошколци могу да креирају и примене у својим локалним заједницама.

Related Posts