Вести

Дискусиона група: „Ментално здравље помагача – секундарна (викаријска) трауматизација код помагача“

Пета дискусиона група из циклуса „ Ментално здравље помагача“ коју организује ФПН КонекТас одржана је првог јуна 2020. у 18 часова. Секундарна (викаријска) трауматизација је била тема сусрета, а гошћа овога пута била је доц. др Емина Борјанић Болић са Високе школе социјалног рада Београд. Модератор скупа била је дипломирана социјална радница и психодрамски психотерапеут Гордана Марчетић-Радуновић. Присуствовало је 15 учесника.

У својој докторској дисертацији професорка Емина обрађивала је тему секундарна траума и спровела истраживање чије резултате је поделила са учесницима сусрета. Истраживање је спроведено у току 2015. године на територији Београда у четири установе код професионалаца у социјалној заштити деце. Резултати показују да 15% запослених показује знаке викаријске трауме.

Професорка Емина у презентацији коју нам је припремила најпре је пошла од самог термина, ко га је први употребио и када и како се он преводи у нашем језику. Викаријску трауму дефинисала је као „ трансформацију унутршањег искуства помагача, која је настала као резултат емпатијског ангажовања око клијентовог трауматског материјала, али и осећање одговорности да се некоме помогне“. Акценат је ставила на разлику између синдрома изгарања и секундарне трауме. Највише питања професорки учесници су упутили управо о разлици између ова два појма. Професорка је навела да је основна разлика између ове две појаве да синдром изгарања је последица стреса и да за то није потребан трауматизован корисник. У презентацији професорка је нагласила знаке секундарне трауме и како да је препознамо. Такође, поделила са нама и стратегије за превенцију настанка секундарне трауме. Она је стратегије поделила у три целине, личне, професионалне и организацијске.

Учесници сусрета поделили су са групом своја искуства са секундарном траумом и начине како се боре са њом. Тако је једна од учесница, рекла да јој управо КонекТас помаже у превазилажењу личне трауме. Остали учесници су навели и супервизију, разговор са колегама и психотерапију.

Славица Милојевић, једна од оснивача КонекТас-а, поделила је своје дугогодишње искуство и послала поруку будућим помагачима. „Оно што је мени помогло када сам се сусрела са викаријском траумом јесте разговор са старијом колегиницом. Не постоје сутуације о којој не треба да разговарате и да ако осетите да вам тај разговор треба, потражите неког у непосредном окружењу или негде другде. Јако је важно разговарати! И никако потискивати јер то може водити у нешто сложеније“.

Тијана Кузмановић, студенткиња треће године на Факултета политичких наука у Београду рекла је да је њој овај сусрет био значајан у смислу стицања знања о појму секундарне трауме. Она је напоменула да се студенти кроз праксе и волонтирање сусрећу са викаријском траумом, а да је нису ни свесни.

Ово је био први сусрет у јуну месецу. КонекТас наставља са активностима понедељком и четвртком у 18 часова. Следећа активност по реду је у четвртак, 04.06.2020. а тема је „ Значај и улога Црвеног крста током COID-19“. Линк за регистрацију: https://zoom.us/meeting/register/tJAvdO2orTkqHNK3wzaVF4n3C2cUm2x9UcHt

Невена Јањић, студенткиња четврте године и волонтерка КонекТас-а


Related Posts