Вести

Вебинар: “Улога и значај Црвеног крста током Covid-19″

24-ти сусрет под окриљем “ФПН КонекТаС” одржан је 4. 6. 2020. у 18.00 часова. Овога пута на платформи ZООМ, имали смо прилику да учествујемо у вебинару на тему “Улога и значај Црвеног крста током Covid-19″, где нас је Данијела Павловић, чланица тима волонтерског сервиса “ФПН КонекТаС”, млада истраживачица на ФПН-у и докторанткиња на студијама социјалне политике и социјалног рада. Вебинар је осмишљен тако да први део буде усмерен на причу коју су предавачи имали да изнесу, док је други део био отворен за питања и дискусију о самој теми која се обрађује. Гости-предавачи на овом вебинару били су: Сања Дрезгић Остојић, стручна сарадница у програму деловања у несрећама у Црвеном крсту Србије, Слађана Матијевић стручна сарадница у Црвеном крсту у Београду која је такође задужена за праксу студената на првој години на ФПН, на смеру социјалног рада и социјалне политике, Саша Вујић, дипломирани социјални радник запослен у ЦСР Опово и Сара Пузовић, студенткиња мастер студија социјалне политике и социјалног рада.

Гошћа-уводничарка, Сања Дрезгић Остојић нас је подсетила на саму улогу Црвеног крста генерално, али и предочила у чему је Црвени крст у току пандемије све учествовала.  Црвени крст је организација од посебног значаја у систему смањења ризика од катастрофа и управљањем ванредним ситуацијама.

“Специфичност пандемије која је иза нас јесте да је она управо постојеће неједнакости и рањивост која постоји код људи, продубила. Било да су те неједнакости у оквиру образовања, у питању рода, старости, расе, неке миграциони изазови, пандемија је те неједнакости продубила до неједнакости у платама, неким опцијама за занимање па самим тим изложености Covid-у 19, али и ризику од економских последица, па на крају повећања сиромаштва и социјалне рањивости што чини један зачарани круг.”

У току ове јавноздравствене кризе, како наводи Дрезгић Остојић, било је значајно одржати континуитет регуларних програма Црвеног крста који су значајни за опстанак људи, где се истиче програм народне кухиње, као и програм довобровољног давања крви, те и програм бриге о старијима који су трпели рестрикције које је ванредно стање носило са собом. Пандемија је са собом донела са собом потребу за низ акција које су се у самом Црвеном крсту у овом периоду обављале попут: телефонске линије за пријављивање потреба старијих у изолацији, мобилни волонтерски тимови за подршку старијим лицима, инфо линије за психолошку помоћ грађанкама и грађанима, дистрибуција пакета помоћи хигијене и хране угроженим грађанима итд. Премијерно су нам ппиказани и резултати Црвеног крста што се тиче акција које су предузете током ванредног стања.

Слађана Матијевић је говорила о томе на које активности је био стављен акценат током пандемије. “Од самог почетка је било неопходно да добијемо потребне и сигурне информације о самој пандемији не бисмо ли могли да их саопштимо грађанима, као и мерама опреза које се морају поштовати не би ли грађани спречили ширење саме пандемије, при чему је било значајно и обраћање пажње на њихово ментално здравље.”

Мапирање породица и појединаца које су угрожене јесте био један од главних почетних задатака, као и проналазак оних особа којима је помоћ најнеопходнија. Управо су тако Црвени крст и ЦСР у локалним местима остварили добру комуникацију и заједничким снагама прелазили преко препрека и недаћа које је пандемија проузроковала. О томе нам је говорио и Саша Вујић који је говорио о свом искуству о сарадњи са Црвеним крстом током пандемије.

Црвени крст са својим активностима по којима је познат – трибинама, образовањем деце, подражава превентивни рад који ЦСР има унутар својих надлежности, а које не успевају да пруже, управо те услуге које су и у интересу породица Црвени крст покрива, и управо је то једна огромна област коју обрађује а самим тим и представља један важан ресурс Центрима за социјални рад. Неретко Црвени крст и ЦСР таргетују идентичне кориснике, те је сарадња међу њима неизоставна. Управо у току пандемије се ова сарадња наставила где имамо ЦСР са информацијама о потребама угрожених породица и који доста добро постаје структуру заједнице. Црвени крст је уз те информације омогућавао својим ресурсима нормалан свакодневни живот корисницима којима је помоћ била неопходна.”

Сара Пузовић нам је говорила о искуству које је имала током пандемије, као волонтерка у Црвеном крсту у Крагујевцу. Она нам је објаснила како је Црвени крст у Крагујевцу функционисао током ванредног стања, али причала о својим утисцима “Било је јако емоционално обојено, сусрела сам се са људима који су запали у тешко стање сиромаштва, који раније нису били евидентирани у ЦСР, али је пандемија утицала да испливају те социјалне неједнакости…”

Овај вебинар је доста помогао како нама студентима, тако и практичарима да разумеју шта су све то активности које Црвени крст подразумева у свом обиму рада, али и на који начин су ЦСР и Црвени крст међусобно повезани. Следећег понедељка у 18.00 часова ће се одржати дискусиона група на тему “Утицај медијског извештавања о Covid-19  на ментално здравље –  смернице за помагаче.

Линк за пријаву:

https://zoom.us/meeting/register/tJMvfuyrqzgtGdRN-7W_zDviheVoOuBOm8cW

Александра Томић, волонтерка ФПН КонекТаС

 

 

Related Posts