Вести

EDUROAM

eduroam® – educational roaming jе бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на факултету.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде. (http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/mesta-pristupa.html)

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES i WPA2/TKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

Приступ Интернету путем едуроам-а је једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају. Упутства за коришћење и приступ eduroam сервису можете наћи овде. (http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html)

Наша препорука је да ваш бежични уређај (лаптоп, смарт мобилни телефон, ПДА, итд.) конфигуришете за употребу eduroam сервиса коришћењем едуроам ЦАТ инсталера. Потребно је да одете на званичну страницу eduroam CAT (https://cat.eduroam.org/) и изаберите опцију “download your eduroam installer”. На тај начин ће вам се појавити листа институција које већ користи овај алат. Потребно је да одаберете Faculty of Political Sciences чиме приступате потребној верзији инсталера.

Након инсталације једино вам остаје да се улогујете коришћењем факутетског корисничког имена и лозинке. Потребно је да унесете korisničko_ime@oznaka_ustanove нпр. pera@fpn.bg.ac.rs. У случају да сте студент уносите корисничко име и лозинку коју користите за факултетски информациони систем и позивате се на сервер student.fpn.bg.ac.rs што би на примеру изгледало овако: pera@student.fpn.bg.ac.rs

Related Posts